NJEMAČKOJ NEDOSTAJE 400.000 RADNIKA GODIŠNJE: Fale svi profili od njegovateljica do profesora

Šef njemačke službe za zapošljavanje Detlef Šile (Detlef Scheele) zatražio je od federalnih vlasti da dozvole ulazak u tu zemlju oko 400.000 useljenika godišnje zbog manjka radne snage.

– Njemačka ostaje bez radnika, rekao je Šile za “Süddeutschen Zeitung

Kako je objasnio, Njemačka svake godine ostaje bez 150.000 radnika zbog demografskih problema, ali će ta situacija biti sve gora.

Jedini način da se riješi problem manjka radne snage je da se omogući prekvalifikacija nekvalifikovane radne snage, da uglavnom žene koje rade povremene poslove duže ostaju na poslu, ali iznad svega, dolazak useljenika, dodao je on.

CentralnoGrijanje

– Potrebno nam je 400.000 useljenika godišnje. Od njegovateljica, preko majstora za klima uređaje, transportnih radnika, do profesora. Manjak kvalifikovane radne snage postoji u svim strukama, rekao je Šile.

Brojka useljenika koju je iznio daleko je veća od ranijih procijena koliko je Njemačkoj potrebno radnika.

Šef njemačke službe za zapošljavanje objašnjava da je rješenje ciljana migracija, koja bi popunila rupe na tržištu rada.

– Možemo da se usprotivimo i kažemo „ne želimo strance“. Ali stvari tako ne funkcionišu, dodao je Šile, komentarišući moguće protivljenje dolasku useljenika, piše “Balkanspress“.