Nikšić: Ozbiljne posljednice po finansijsku stabilnost FBiH

Na narednoj sjednici Vlade Federacije u četvrtak donijet ćemo mjere za saniranje situacije nastale neusvajanjem državnog budžeta za 2014. godinu u roku koji je postavio MMF, a što odgađa isplatu naredne tranše Stand – by aranžmana do kraja januara i proizvodi ozbiljne posljedice po finansijsku stabilnost entiteta – rekao je federalni premijer Nermin Nikšić gostujući u programu BHT1.

– Zamislite da jedan od entiteta nije izvršio svoju obavezu u skladu sa Pismom namjere i Stand – by aranžmanom s MMF-om kakva bi danas dreka bila i kako bi se odnosili i cijenili kako je federalna Vlada nesposobna i kako Vlada Republike Srpske želi da sruši državu – istakao je Nikšić komentarišući ovo pitanje.

Kao prvog krivca za neusvajanje državnog budžeta imenovao je Predsjedništvo BiH ističući da je svejedno da li su članovi Predsjedništva iz neznanja ili s namjerom minirali ili usporili aranžman sa MMF-om, prenosi BHT1.

CentralnoGrijanje

Potvrđujući za tu televiziju da nikada ranije nije zabilježen veći nedostatak novca u entitetskim budžetima, te da Federacija u narednoj godini treba servisirati oko milijardu i 700 miliona duga po raznim osnovama, Nikšić je na negativne komentare predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na račun SDP-a u vezi s budžetskom krizom odgovorio s konstatacijom da “oni koji su proizveli događaj neće imati nikakve posljedice”.

Govoreći o tome da li će se ispoštovati novi rok – 20. decembar u kojem mora doći do deblokade više od 130 miliona KM sredstava Svjetske banke radi njihovog plasiranja za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća putem Fondacije OdRaz, premijer Federacije BiH rekao da će se vidjeti kad će se i da li će se to realizovati, da će on učiniti sve da se to pitanje riješi, ali i da to zavisi od sedam ministara imenovanih u Upravni odbor fondacije, javlja BHT1.