Nikšić i Grabovica ostali u rudniku Raspotočje sa spasilačkim ekipama

Direktor RMU “Zenica” Esad Ćivić je kazao da je komunikacija sa rudarima u toku i da su svi dobro i zdravo.Ne zna se tačno koliko će trajati otkopavanje kako bi se došlo do rudara, ali prema riječima direktora rudnika Ćivića oni mogu izdržati dok čete za spasavanje ne dođu do njih.Rudari se trenutno nalaze u prostoriji koja je sigurna i dobrog su psihičkog i fizičkog stanja.

“Stigla nam je pomoć iz Breze i Kaknja, a dolaze i kolege iz Đurđevika i vrlo brzo će biti ovdje. Dobili smo podršku od svih nivoa vlasti i sigurno je da što god nam bude trebalo, mi ćemo dobiti”, izjavio je Ćivić te dodao da nije poznato koliko će dugo trajati spasavanje.

Direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica prisustvovao je sastancima križnog štaba i istakao je da su uloženi svi napori kako bi se zarobljeni rudari spasili.

Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić je apelirao da se spriječi panika te da se pokaže da se ulažu svi napori da se spasu zarobljeni rudari.

CentralnoGrijanje

“Rudarska solidarnost je velika, ovi rudari ne razmišljaju da se jave svojim porodicama već oni pomažu svojim kolegama”, kazao je Nikšić te dodao da ostaje u rudniku Raspotočje sve dok se rudari ne spase.

Na širem području Zenice danas u 16.28 sati osjetio se zemljotres, koji je zabilježio Evropsko-mediteranski seizmološki centar. Zemljotres snage 3,4 stepena zabilježen je 14 kilometara sjeveroistočno od Zenice i 53 kilometra sjeverozapadno od Sarajeva, a desio se na dubini od dva kilometra i uzrokovao je nekoliko minuta kasnije pojavu “gorskog udara” na jednom od radilišta u jami Raspotočje. Zbog tektonskih pomjeranja uzrokovanih zemljotresom, u jami se stvorio veliki pritisak i oštećene su jamske prostorije.

(Vijesti.ba)