Nikšić: Aktuelna Vlada FBiH uložila u rudnike 10 puta više nego sve prethodne

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar finansija Ante Krajina sinoć su razgovarali sa izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Mennom Snelom, zaduženim i za Bosnu i Hercegovinu.

Tokom razgovora u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, obostrano je istaknuta dobra saradnja i da su uspostavljeni, zaista, partnerski odnosi.

“Bez tih i takvih partnerskih odnosa,  ne bismo vam ni mogli pružiti pomoć”, kazao je Menn Snel, dodavši kako je MMF prepoznao reformska opredjeljenja i napore Vlade FBiH.

Premijer Nikšić zahvalio je na angažmanu MMF-a i njegovih stručnjaka, a posebno na veoma brzoj reakciji kada je Bosni i Hercegovini trebalo pružiti pomoć nakon ovogodišnjih katastrofalnih poplava.

Izvršnom direktoru MMF-a prezentitrani su rezultati na jačanju fiskalne discipline i očuvanju fiskalne stabilnosti u Federaciji BiH, što je potkrijepljeno i pokazateljem da je Vlada FBiH javnu potrošnju svela na nivo od one iz 2008. godine.

CentralnoGrijanje

Jedan od rezultata tih aktivnosti je da je u šestom mjesecu ove godine u Federaciji BiH, prvi put poslije rata, premašen broj od 440.000 registriranih zaposlenih, što je jedini zabilježen porast zaposlenosti u regionu.

“Ubrzali smo investicije u infrastrukturu i ponosimo se što će, na kraju mandata ove Vlade FBiH, biti izgrađeno od 102 do 105 kilometara autoceste, za razliku od 37 kilometara, koliko smo zatekli na početku mandata”, kazao je Nikšić, dodavši da je pri kraju procedura za omogućavanje investiranja više od jedne milijarde eura u energetski sektor.

Nikšić je kazao i da je tokom mandata aktualne Federalne vlade u rudnike u Federaciji BiH investirano deset puta više nego za mandata svih prethodnih vlada zajedno.

(NAP)