Nijemci ga traže: Čuvar iz Auschwitza mirno živi u Osijeku?!

0
123

Jedan od čuvara iz Auschwitza kojeg traži Njemačka trenutno se, navodno, nalazi u Osijeku gdje vodi miran život.
Kako piše Jutarnji list, specijalno tužiteljstvo za istraživanje zločina nacional-socijalizma dostavilo je Hrvatskoj podatke o identitetu osobe za koju se sumnja da je sudjelovala u počinjenju ratnih zločina tijekom Drugog svjetskog rata.
Muškarac se, prema napisima iz novina, trenutno nalazi u Osijeku gdje živi mirnim životom. Državno je odvjetništvo potvrdilo da doista imaju ime osobe s njemačkog popisa, no nisu htjeli reći koje.
Preminuo Antoni Dobrowolski, najstariji logoraš iz Auschwitza

Navodno je riječ o muškarcu koji je 1924. godine rođen u Čepinu, nedaleko od Osijeka i koji je bivši pripadnik Waffen SS-a, oružanih postrojbi Hitlerove Nacional – socijalističke partije i čuvara u najgorim nacističkim logorima smrti.
Ime tog muškarca se nalazi i u bazi podataka Ministarstva pravosuđa SAD-a na popisu osoba koje su tamošnje vlasti, nakon provedenog sudskog postupka, prisilile na odricanje državljanstva jer su lagali u službenom postupku. Navodno su dodatni podaci zatraženi i od Vlade SAD-a.

Prema tvrdnjama američkog tužitelja, osumnjičeni je zapovjedao, poticao ili na druge načine sudjelovao u progonu osoba zbog njihove rase, vjeroispovijesti, državljanstva, političkog opredjeljenja i to po naputcima nacističke vlasti.

 

(Dnevnik.hr)