Nijedna silovana žena u BiH nije dobila satisfakciju na sudu

Muškarci se trebaju stidjeti zločina koje počine silovanjem. I taj zločin mora biti kažnjen, jer on ne zastarijeva, stav je britanskog ministra vanjskih poslova Vilijama Hejga (William Hague) izrečen tokom dodjele posebne nagrade Fondacije Hilari Klinton (Hillary Clinton) za unapređivanje prava žena.

Saznanja o zločinu

Govoreći na ceremoniji u Univerzitetu Džordžtaun, on je kazao da je iz filma Anđeline Đoli (Angelina Jolie) „U zemlji krvi i meda” saznao o zločinu sistemskog silovanja žena u BiH.

Scena iz filma “U zemlji krvi i meda”: Sistemsko silovanje žena

CentralnoGrijanje

– U mom domu dobio sam informaciju da je procjena da je 50.000 žena u BiH silovano i da danas u toj zemlji, 20 godina nakon rata, bukvalno nijedna nije doživjela satisfakciju na sudu – naveo je Hejg.

On je objavio i da je uputio poziv Đoli da u ministarstvu vanjskih poslova prikaže svoj film te da s britanskim diplomatima i zvaničnicima govori o ovom zločinu.

Inicirani projekt

– Ona me pitala šta ja kanim napraviti kako bi se situacija promijenila. Iz razgovora koje smo vodili rodila se ideja da iniciramo projekt kojim ćemo spriječiti seksualno nasilje. Uobličili smo inicijativu te krenuli u kampanju. Broj država koje su nas podržale ubrzo je s osam porastao na 140 – naveo je Hejg. 

 

(Avaz.ba)