Neugodna bol u grudima brine mnoge žene, evo šta je uzrokuje

Neugodna bol u grudima brine mnoge žene, evo šta je uzrokuje

RSD Sloboda
“Mala je vjerovatnoća da imate rak, tako da možete odahnuti i opustiti se”, kazala je ona za Refinery 29.

Lijekovi koje uzimate, tjelovježba, stres… Sve su to pojašnjava doktorica mogući uzroci boli u grudima.

Prvi uzrok boli i grudima jeste menstruacija.

“Bol u grudima dolazi i odlazi tokom ciklusa, a uzrokovana je hormonalnim promjenama koje se dešavaju u tijelu”, kaže Dardik.

Neke žene su, dodaje, osjetljivije na ove promjene od drugih, pa je i bol jača i češća. Uglavnom se osjeti 7 do 10 dana prije nego menstruacije, ali to vrijeme može varirati. Uz bol, javlja se i natečenost. Također, bilo kakva hormonalna terapija, posebno kontracepcijske pilule, može uzrokovati bol u grudima jer primate dozu hormona, pa se tijelo navikava.

Napominje i da bilo koji grudnjak koji grudi dovodi u neprirodan položaj, može uzrokovati bol.

Ipak, ovaj uzrok češći je kod žena koje imaju veće grudi ili kod onih koje treniraju u neprikladnoj odjeći. Infekcija takožer može biti jedan od uzroka. Češće su kod žena koje doje, mlijeko može zaglaviti u mliječnim kanalima i uzrokovati bakteriju.

Mogu je dobiti i one koje ne doje od, recimo, pirsinga. Bol uzrokovana infekcijom drugačija je od ostalih, napominje doktorica Dardik i dodaje da se osjeća samo u onom dijelu koje je zahvatila bakterija. S obzirom da stres može utjecati na menstrualni ciklus, on također može biti i uzrok bolova u grudima.