Nestao putnički avion na letu Pariz-Kairo sa više od 60 osoba

0
136

Avion EgyptAira na letu MS804 iz Pariza u Kairo nestao je sa radara u srijedu navečer, saopćila je egipatska aviokompanija.

U njemu je bilo 56 putnika, sedam članova posade i tri osobe zadužene za sigurnost. Airbus A320 je nestao dok je letio na visini 11.280 metara iznad Sredozemnog mora.

Jedan zvaničnik je izjavio da je avion izgubio kontakt sa radarom u 02:45 sati prema vremenu iz Kaira. Zrakoplov je ušao u egipatski zračni prostor no to nije prijavio, tvrde u kompaniji, javlja CNN.

EgyptAir navodi da je u toku potraga za avionom u koju su uključene sigurnosne i obavještajne snage. U izvještajima se također navodi da je u avionu bilo troje djece, a analitičar Alexa Macheras izjavio je za BBC da je Airbus A320 redovno korišten za kratka putovanja i niskobudžetne letove, te da je imao nevjerovatnu sigurnost.

Avion navodno nije poslao nikakav poziv u pomoć. Kada je nestao, u zraku je bio oko tri sata i 40 minuta. Let je trebao ukupno trajati četiri sata. Avion je izgrađen 2003. godine, a pilot je imao 6.275 sati leta, od čega 2.101 sat baš na tom modelu.

Kopilot je imao 2.766 sati leta. Egipatske vlasti su saopćile da je na nestalom avionu, koji je letio iz Pariza bilo 30 Egipćana, 15 Francuza, te po jedan putnik iz Velike Britanije, Kanade, Iraka, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala i Alžira.

Zadnji kontakt sa avionom ostvaren je deset minuta prije nego je nestao s radara. U potragu za avionom uključila se i Grčka, a na aerodrom u Kairu već pristižu porodice putnika koji su se nalazili u avionu. (Vijesti.ba)