Neobična pojava: Cvijet i plod u nevrijeme u šljiviku

RSD Sloboda

U voćnjaku poznatog semberskog pčelara i uzgajivača heljde Ilije Tešanovića Lazića u Gornjem Dragaljevcu kod Bijeljine na stablima šljive mogu se ovih dana, a već je kraj novembra, vidjeti i cvijet i plod, što je neuobičajeno za ovo doba godine. Ni sam Ilija ne može  objasniti ovu pojavu, ističući da se priroda, očigledno, poigrala s voćkama.

– Sjećam se iz ranijeg perioda da se behar znao pojaviti ujesen na voćkama. Međutim, prvi put u svome životu  u novembru vidim zelene plodove šljive na voćkama. U svoje 73 godine to nisam doživio – čudi se Ilija.

RMU Banovići

Kaže da  su proljetos šljive izbeharale, ali nije ostao plod. Sve je otpalo jer ih nije zaprašivao bojeći se da ne ugrozi pčele.

– Možda zbog toga plod nije ostao. Ono što nije uspjelo proljetos pojavilo se sada, u novembru, kad mu vrijeme nije. Na pojedinim stablima list je zelen i još raste, ima behara, ima i zelenih plodova. Miholjsko ljeto se odužilo, tako da je jedna trećina krošnje na svim voćkama bila izbeharala – kaže Tešanović Lazić.

(Avaz)