Nema rapidnog rasta oboljelih od šuge u TK

0
119

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u prošloj godini do decembra je prijavljeno 963 oboljelih od zarazne bolesti skabijes ili šuga, što je za 189 više nego u istom periodu 2012. godine, kada su bila evidentirana 774 slučaja. Među kantonima sa najviše oboljelih navodi se i Tuzlanski kanton. Međutim, prema podacima Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo broj oboljelih ujednačen je kao i prethodnih godina.

„Na području TK krajem decembra registrovana su 174 slučaja oboljelih od zarazbog oboljenja skabijesa, u narodnu poznatijeg kao šuga. U odnosu na 2012. godinu radi se o neznatnom povećanju za devet oboljelih“, izjavio je za RTV Slon dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

U slučaju oboljenja vidljive su promjene na koži u vidu ospica i rana koje su praćene svrabom. Bolest se prenosi s čovjeka na čovjeka u dugotrajnijem bliskom kontaktu, dužim rukovanjem, preko rublja, odjeće, posteljine, spolnim odnosom, spavanjem u istom krevetu i slično. Za liječenje skabijesa na tržištu postoje različita antiskabijesna sredstva. Liječenje ne traje dugo, ali potrebno je strogo se pridržavati uputa lijekara.

„Primjena terepije pet dana redovno i naravno pojačana lična higijena, od pranja, peglanja veša, do toga da se ono što se ne može ispeglati iznese sedam dana van i eventualno da se ponovi terapija nakon pet dana“, pojašnjava prim. dr. Sena Šadić, specijalista dermatovenerolog iz UKC – a Tuzla.

Najvažniji vid prevencije jeste pravovremeno obraćanje ljekaru i adekvatna terapija. Jedini problem je što se pripravci za liječenje ovog oboljenja ne nalaze na esencijalnoj listi, te troškove pacijenti moraju snositi sami, a oni za nekoliko članova porodice iznose i do 100 KM.

(RTV Slon)