Nedoumica koja muči roditelje: Da li maske ometaju djecu u učenju

Nedoumica koja muči roditelje: Da li maske ometaju djecu u učenju

RSD Sloboda

Da li je dobro ili ne da djeca nose maske, od kojeg uzrasta su one obavezne, koliko mogu da smetaju u procesu učenja – samo su neke od nedoumica koje ovih dana muče roditelje. Međutim, jedinstvenog mišljenja i dalje nema. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UN dečji fond (Unicef) nisu preporučivale da djeca između šest i 11 godina nose maske. Od 12. godine bi to trebalo da bude obavezno, kao i za odrasle, naročito kada mališani ulaze u gužvu i provode vrijeme sa mnogo osoba u zatvorenom prostoru – navele su zdravstvene službe i agencije za prava djece UN.

RMU Banovići

Mnogi stručnjaci, međutim, upozoravaju da u nekim situacijama maske mogu da ometaju proces učenja i da se negativno odraze na važne školske aktivnosti, o čemu, također, mora da se razmišlja. Većina je saglasna u tome da bar djecu mlađeg uzrasta ne bi trebalo obavezivati na to, jer ne umiju sama da stavljaju i skidaju maske na pravilan način. Osim toga, većina stručnjaka tvrdi da oni i nisu prenosioci virusa.

S druge strane, nedavna studija pedijatrijske bolnice za zarazne bolesti u Čikagu je pokazala da upravo djeca mlađa od pet godina imaju između 10 i 100 puta više genetskog materijala virusa korona u odnosu na stariju djecu i odrasle.

(Avaz)