Ne zna se da li je odluka o Novaku Đukiću proslijeđena sudu BiH

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan izjavio je Srni da ne zna da li je služba ovog suda uspjela da proslijedi Sudu BiH odluku o ukidanju pravosnažne presude generalu Vojske Republike Srpske u penziji Novaku Đukiću. “To je tehničko pitanje i u ovom trenutku nemam odgovor”, rekao je Mijan i istakao da nije imao prostora i vremena za provjeru ove informacije, jer je Ustavni sud BiH radio u vanrednim uslovima.

On je naveo da je danas bio na sjednici Ustavnog suda BiH i da su, u toku sjednice, organi koji vode računa o bezbjednosti zamolili sve da izađu iz prostorija Ustavnog suda, koje se nalaze u zgradi Predsjedništva BiH.

“Iz bezbjednosnih razloga u 11.30 časova svi su morali da napuste prostorije Ustavnog suda BiH”, rekao je Mijan.

Đukićev advokat Duško Tomić rekao je danas Srni da Ustavni sud BiH nije dostavio Sudu BiH odluku o ukidanju pravosnažne presude generalu Đukiću, jer lektor ovog suda još nije lektorisao odluku.

“U Ustavnom sudu BiH danas mi je rečeno da saopštenje sa otpravkom odluke kasni zato što lektor nije lektorisao odluku. To je, u najmanju ruku, uvredljiv odgovor”, ocijenio je Tomić.

CentralnoGrijanje

On je napomenuo da je do sada svaka odluka Ustavnog suda BiH u roku od sedam dana bila dostavljena Sudu BiH i da su sve bile blagovremeno otpremljene.

Prethodno je u Ustavnom sudu advokatu Tomiću rečeno da otpravak kasni zbog tehničkih razloga, odnosno da su demonstracije “usložile taj proces”.

Ustavni sud BiH usvojio je 23. januara apelaciju generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića na presudu Suda BiH, kojom je 2009. godine osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina za ratni zločin nad civilima u Tuzli.

(Srna)