Nazif Mujić ponovo u specijalnoj limuzini

0
122

„Nazif Mujić je sada sretan. Protekle nedjelje su, kaže bile ‚super‘. Konačno je nešto drugačije osvježilo njegovu turobnu svakodnevicu u izbjegličkom kampu. U sobi u Gatovu, od 35 kvadrata, do sada ga je posjetilo oko 40 novinara ne samo iz Njemačke, već i iz Japana, Srbije, Francuske…

Čak je i Berlinale, nakon napisa u štampi, reagovalo brzo i poslalo po njega limuzinu koja ga je odvezla do advokatkinje koja je preuzela njegov slučaj. A na inicijativu vođstva festivala troškove će preuzeti zaposleni u Berlinalu. Nazif Mujić, koji je prošle godine dobio Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu u filmu Danisa Tanovića “Epizoda u životu skupljača željeza”, danas je popularan skoro kao i lani, piše Tagescajtung iz Berlina i napominje da će Nazif Mujić ponovo biti na pozornici kada se u četvrtak uveče podignu zavjese 64. Berlinalea.

Tanović želi da razgovara o Mujićevoj budućnosti

S ponosom pokazuje akreditaciju. Raduje se. Takođe i zbog toga da će na pet dana izaći iz svoje male sobe u izbjegličkom kampu i noći provesti u luksuznom hotelu. Ali, sam, jer njegova supruga i djeca ostaju u kampu, a on će ponovo biti na crvenom tepihu i osmjehivati se pred kamerama. No, iznenada svoje prisustvo na festivalu najavili su reditelj filma Danis Tanović i producentkinja, Amra Bakšić Ćamo.

Prema Mujićevim riječima, njih dvoje žele da s njim porazgovaraju o njegovoj budućnosti“, piše Tagescajtung i napominje kako je Mujićev slučaj uzburkao javnost i izazvao kako bijes tako i saosjećanje.

„No, slabi su izgledi za njegov ostanak u Njemačkoj. Jer, njegova dozvola za boravak ističe 9. marta, a 11 dana ranije njegova supruga mora da napusti Njemačku. Ali, on ne želi da je ostavi samu.

– Mi želimo da ostanemo ovdje, da radimo i vodimo normalan život, kako bi naša djeca mogla da pohađaju školu. Mi ne želimo bogatstvo, samo normalan život, kaže Mujić, prenosi Tagescajtung iz Berlina.

(Deutsche Welle)