Naučnici šokirani otkrićem: Polarna kapa se povećava!

Bivši američki podpredsjednik Al Gore u jednom je svojem govoru kazao: ‘Ledena kapa sjevernog pola stovalit će se niz liticu, biti će to u ljeto, ljeto za sedam godina.’

Al Gore održao je govor 2007. godine kada je primao Nobelovu nagradu za kampanju o klimatskim promjenama. Sedam godina kasnije, od njegovih predviđanja, ipak neće biti ništa. Štoviše, prema istraživanjima, ledena kapa sjevernog pola u posljednje se dvije godine ne smanjila već povećala i to za čak između 43 i 63 posto, ovisno o načinu mjerenja, prenosi Dnevnik.hr.

Podaci na kojima se bazira ova spoznaja su satelitske snimke NASA-inih svemirskih postaja. U posljednje dvije godine led je prekrio područje od 1.7 miliona kvadratnih kilometara, što je 43 % porast ledene mase sjevernog pola.

Podaci danskog Instituta za meteorologiju su alarmantniji. Prema njihovim izračunima u dvije godine led s proširio za čak 63%, od 2.7 miliona kvadratnih kilometara na 4.4 miliona.

Satelitske snimke ukazuju ne samo širenje ledenjaka već i njegovo produbljivanje tj. jačanje.

CentralnoGrijanje

‘Led je deblji, a time automatski otporniji na buduća otapanja’, rekao je prof. Andrew Shepherd s britanskog Sveučilišta Leeds.

‘Čini se da je neuobičajeno hladno ljeto u nekim djelovima svijeta u 2013. godini, pogodovalo širenju ledenjaka’, dodao je.

Iako smo sa vih strana u posljednje vrijeme slušali kako se zbog globalnog zatopljenja polarne kape tope, zbog čega se oslobađa iznimno velika količina metana do sada zarobljenog u ledu, a obalnom području diljem svijeta prijete katastrofe, očito ipak ništa od prijetnji.

I dok neki znanstvenici i dalje ispituju tvrdnje o utjecaju ugličnog dioksida na globalno zatopljenje, ono pravo pitanje koje bi trebali postaviti je koliko utjecaj čovjeka ima na brzinu topljenja ili pak zaleđivanja Zemlje.