Naučnici dokazali: Muškarci više vole žene s manje šminke

0
139

Rezultati najnovijeg naučnog istraživanja objavljenog u časopisu “Experimental Psychology” pokazali su da muškarci više vole žene s manje šminke na licu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U istraživanju je navedeno da žene koje stavljaju previše šminke na lice mogu izgledati “neprivlačno” pa čak i iritirajuće za većinu muškaraca.

Naime, britanski profesori na univerzitetima Bangor i Aberdeen proveli su opsežnu studiju u kojoj su učestvovale 44 žene kojima su podijelili različite vrste šminke kako bi se “dotjerale i uljepšale” kao da izlaze u pravu noćnu zabavu.

Iste žene i djevojke su fotografisane prije i nakon stavljanja šminke na lice koje su prikazane grupi studenata i studentica koji su imali zadatak da odaberu fotografije koje im se više sviđaju.

Većina studentica su izabrale fotografije žena koje su imale na sebi mnogo šminke dok je većina muškraca izabrala fotografije žena ili djevojaka s malo ili nikako šminke.

Prije samog istraživanja, istraživači su predviđali da će se muškarcima više svidjeti djevojke ili žene s više šminke na licu, ali se na kraju pokazalao suprotno.

Istraživači su na kraju studije zaključili da se žene, u većini slučajeva, šminkaju zbog postojećeg trenda kako bi izgledale lijepe iako u stvarnosti možda i nisu.

“Rezultati koje smo dobili pokazuju da se većina žena šminka zbog očekivanja kod muškaraca koja su se, eto, pokazala pogrešnima i varljivima”, navode britanski profesori u svome istraživanju.