Naučite kako vam tijelo govori da vam je prehrana loša!

0
105

Kako biste se uvjerili da prehranom u tijelo unosite sve potrebne hranjive tvari, trebate slušati svoje tijelo i signale koje vam šalje. Ako primijetite promjene na tijelu, to bi moglo značiti da vam nedostaje neki od vitamina ili minerala. Slijede promjene na tijelu na koje trebate obratiti pažnju.

Pucanje kože na rubovima usana

Nedostaju vam: željezo, cink i B vitamini, poput niacina (B3), riboflavina (B2) i B12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca jer zbog načina prehrane često ne dobivaju dovoljno željeza, cinka i vitamina B12.

Rješenje: Jedite više sušenih rajčica, blitve, kikirikija, mahunarki poput leće, peradi, lososa, tune, jaja, školjki i rakova. Apsorpcija željeza pojačana je vitaminom C, koji također pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinirajte ove namirnice s povrćem kao što su brokula, crvena paprika, kelj i cvjetača.

Crveni osip i ljuskice na licu (a ponekad i na drugim mjestima), te gubitak kose

Nedostaju vam: biotin (B7), poznat kao vitamin za kosu. Jedete li sirova jaja, to vas čini ranjivima jer protein prisutan u sirovim jajima, pod nazivom avidin, inhibira sposobnost tijela da apsorbira biotin.

Rješenje: Jedite više kuhanih jaja (kuhanje deaktivira avidin), lososa, avokada, gljiva, cvjetače, soje, oraha, malina i banana.

Crvene ili bijele pojave na koži slične aknama, obično na licu, rukama, bedrima i stražnjici

Nedostaju vam: esencijalne masne kiseline, te vitamini A i D.

Rješenje: Jedite manje zasićenih masnoća, a transmasnoće, poput margarina i očvrsnute biljne masnoće, sasvim izbacite i povećajte unos zdravih masnoća. Trebate više lososa i srdela, plodova kao što su orasi i bademi, te sjemenki kao što su lan, konoplja i chia. Za vitamin A, jedite više zelenog povrća i povrća poput mrkve, slatkog krumpira i crvene paprike. Ovo povrće ima dosta beta karotena, koji vaše tijelo koristi kako bi dobilo potreban vitamin. I samo 10 minuta na suncu pomoći će vam da dobijete vitamin D – samo pazite da ne izgorite i da se ne izlažete između 11 i 17 sati kad je vrlo lako zadobiti opekline.

Trnci, peckanje i žarenje u rukama, nogama ili drugdje

Nedostaju vam: vitamini skupine B, poput folne kiseline (B9), B6 i B12. Ovaj nedostatak je izravno povezan s perifernim živcima. Navedeni simptomi mogu se javiti i u kombinaciji s tjeskobom, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.

Rješenje: Jedite špinat, šparoge, ciklu, grah, jaja, hobotnicu, školjke, rakove i perad.

Grčevi u mišićima, probadajuća bol u prstima, zglobovima, lukovima stopala, nogama i leđima

Nedostaju vam: magnezij, kalcij i kalij. Ako redovito vježbate, možete izgubiti više minerala (i vitamina B skupine koji su topivi u vodi) zbog jakog znojenja.

Rješenje: Jedite više banana, badema, lješnjaka, tikvica, trešnji, jabuka, grejpa, brokule, povrća tamnih listova, kao što su kelj i špinat, te listove maslačka.

(magazin.net.hr)