NATO saziva hitnu sjednicu; Ukrajina: ‘Ako Rusija intervenira, POČINJE RAT!’

0
146

KIJEV / MOSKVA / BRISEL – Gornji dom parlamenta Rusije je danas odobrio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu zahtjev za slanje trupa na Krim.

Vršilac dužnosti predsjednika UkrajineOleksandar Turčinov izjavio je danas kako ‘Rusija nema nikakvo opravdanje za svoju agresiju,’ i naredio je ukrajinskoj vojsci da se stavi u stanje borbene pripravnosti.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je kako se ruske snage moraju povući u svoje baze na Krimu, te da će bilo kakva dalja vojna intervencija iz Rusije završiti ratom.

Na zahtjev Latvije i Litve, NATO danas saziva hitni sastanak, po 4. put u historiji te organizacije. Ove dvije baltičke države zabrinute su zbog toga što se ruska intervencija u Ukrajini opravdava prisutnošću ruske manjine u toj državi. U Latviji je gotovo 30 posto stanovništva ruske narodnosti, a u Litvi oko 6 posto.

Referendum o statusu Krima održat će se 30. marta, dva mjeseca ranije nego je prvobitno planirano, javljaju RIA Novosti.

Ukrajina zatražila pomoć od NATO-a

Ukrajina je večeras zatražila od NATO da razmotri sve moguće načine da joj pomogne u zaštiti svog teritorijalnog integriteta, rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Sergej Deširitsja.

Peskov: Još nema odluke o raspoređivanju vojske 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin još nije odlučio da li će da rasporedi vojne snage u Ukrajini, rekao je danas njegov portparol Dmitrij Peskov.

“Nakon odluke Savjeta Federacije predsjednik je dobio ovlaštenja za rješavanje sitaucije u smislu angažovanja vojnih snaga i donošenja odluka o povlačenju šefa naše diplomatske misije u SAD”, rekao je Peskov.

On je dodao da je važno istaći da predsjednik još nije donio konačnu odluku ni po jednom pitanju i da to tek slijedi.

 

Počelo iskrcavanje oklopnih vozila i vojnika 

Očevici tvrde da je na području Krima već počelo iskrcavanje ruskih oklopnih vozila i vojnika.
Kličko pozvao na mobilizaciju 

Vitalij Kličko, ukrajinski političar i mogući predsjednički kandidat, pozvao je u subotu na “generalnu mobilizaciju” nakon odluke ruskog parlamenta da odobri raspoređivanje trupa u ukrajinskoj krimskoj regiji.

Hague: “Potez Rusije opasan” 

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je danas da potez Rusije predstavlja “potencijalno opasnu prijetnju” suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

“Duboko sam zabrinut zbog eskalacije tenzija u Ukrajini i odluke ruskog parlamaneta da odobri vojnu akciju na tlu Ukrajine suprotno željama ukrajinske Vlade. Osuđujemo svaki čin agresije protiv Ukrajine”, rekao je Hague u saopštenju.

Medvedev: Odgovornost na Ukrajini 

Ruski premijer Dmitrij Medvedev poručio je danas, u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom, da je interes Rusije da očuva stabilne i prijateljske veze sa Ukrajinom, istakavši odgovornost Ukrajine u slučaju upotrebe sile protiv ruskih građana, saopštila je pres-služba Kremlja.

SAD danas razmatrale strategiju prema situaciju u Ukrajini 

Tim za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Baraka Obame razmatrao je danas situaciju u Ukrajini  i moguću strategiju Vašingtona, rekao je viši zvaničnik Obamine administracije.

Sastanak je uslijedio nakon što je Ukrajina zatražila od SAD i drugih članica Vijeća sigurnosti UN pomoć u odbrani svog teritorijalnog integriteta  nakon što je Rusija najavila da će poslati vojsku na Krim.

Sergejev: U Krimu 15.000 ruskih trupa 

Ambasador Ukrajine u UN Jurij Sergejev je rekao da se u Krimu trenutno nalazi 15.000 ruskih trupa.
Ukrajina zatražila pomoć Vijeća sigurnosti UN-a

Ukrajina je večeras zatražila od SAD i drugih ključnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da joj pomognu u očuvanju teritorijalnog integriteta, nakon što je Savjet Federacije Rusije odobrio zahtjev predsjednika Vladimira Putina za slanje ruske vojske u Ukrajinu radi zaštite ruskih građana i Crnomorske flote na Krimu.

“Mi možemo da zaustavimo širenje te agresije”, rekao je ambasador Ukrajine u UN Jurij Sergejevnovinarima nakon što je govorio na sastanku VS UN iza zatvorenih vrata o krizi u Ukrajini, javio je Reuters.

Sergejev je kazao kako je deset ruskih transportnih letjelica i 11 helikoptera M-24 došlo u Krim, potvrdivši tako da su ruske trupe preuzele kontrolu nad dva aerodroma i kontrolu nad zračnim operacijama u Krimu.
 Rasmussen: Hitno smiriti situaciju

“Rusija mora da poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i granice Ukrajine”, rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

“Potrebna je hitno smirivanje situacije na Krimu”, objavio je Rasmussen danas na svom Twitter profilu, te dodao da članice Alijanse pažljivo prate situaciju.

McCain: “Povratak Hladnog rata

Američki senator John McCain ocijenio je danas da slanje oružanih snaga Rusije u Ukrajinu može da znači povratak Hladnog rata.

Senator iz Arizone i nekadašnji kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD iznio je ovo mišljenje na Twitter nalogu.

Ruska zastava na zgradi općine u Donetsku 

Na zgradi općine u Donetsku, na jugoistoku Ukrajine, rodnom gradu dužnosti razriješenog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, podignuta je ruska zastava, javlja Anadolu Agency.

Dok je novoformirana ukrajinska vlada pokušavala da uspostavi red u većem dijelu zemlje, na jugoistoku Ukrajine proruski demonstranti su okupirali više objekata lokalnih vlada.

Kao rezultat cjelodnevnih demonstracija proruski demonstranti ušli su u zgradu općine u Donetsku.

Ukrajinska zastava na zgradi je spuštena, a na njeno mjesto podignuta je ruska zastava.

Ashton: Neopravdana eskalacija tenzija

Šefica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton rekla je danas da odluka Ruskog parlamenta da dozvoli upotrebu ruskih vojnih snaga u Ukrajini predstavlja “neopravdanu eskalaciju tenzija”.

“Pozivam Rusiju da ne šalje trupe, već da svoje stavove promoviše mirnim putem”, rekla je Ashton u saopštenju.

Ashton će se sastati sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim nakon vanrednog sastanka ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak, 3. marta, na kome će se razmatrati odgovor bloka na situaciju u Ukrajini.

Turčinov: Ukrajinska vojska u pripravnosti 

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksander Turčinov rekao je da je vojska u stanju pripravnosti, upozorivši Rusiju da će eventualna vojna intervencija voditi u rat.

Ki-moon pozvao na dijalog  

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je danas na direktan dijalog svih strana u vrijeme rastućih tenzija na Krimu.

“Generalni sekretar pažljivo prati ozbiljan razvoj događaja u Ukrajini i duboko je zabrinut zbog pogoršanja situacije”, rekao je portparol Ban Ki Muna u saopštenju.

Putin: Rusija zadržava za sebe pravo da zaštiti svoje interese

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je danas američkom predsjedniku Baraku Obami da, u slučaju širenja nasilja u Ukrajini, Rusija zadržava za sebe pravo da zaštiti svoje interese.

Davutoglu sa Kličkom u Kijevu

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, tokom zvanične posjete Ukrajini, sastao se sa liderom ukrajinske opozicije Vitalijem Kličkom, naglasivši pri tom važnost teritorijalnog integriteta Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Davutoglu i Kličko razgovarali su o nedavnom razvoju događaja u Ukrajini, te o teritorijalnom integritetu ove zemlje.


Tusk: Svijet na ivici sukoba 

Poljski premijer Donald Tusk danas je u Varšavi, povodom odluke ruskog parlamenta da Moskva može da pošalje trupe na Krim, upozorio da svijet stoji na ivici sukoba čije posljedice nije još u stanju da sagleda.

“Svijet se našao na ivici sukoba čije posljedice nismo u stanju da sagledamo. Još uvijek u Evropi ne uviđaju svi tu situaciju”, kazao je Tusk na vanrednom brifingu.
Demonstranti brutalno pretukli neistomišljenike

U centru Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, održane su demonstracije. Kako izvještavaju ruske agencije, proruski demonstranti su zauzeli zgrade lokalne administracije i podigli su rusku zastavu, a povrijeđeno je 97 ljudi.
Timošenko u ponedjeljak ide u Moskvu 

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko posjetiće u ponedjeljak, 3. marta, Moskvu gdje će razgovarati o načinima rješavanja krize na Krimu, javila je danas ukrajinska novinska agencija UNN.

 

SVE O UKRAJINSKOJ KRIZI!

(Vijesti.ba)