Nastavljeno suđenje za ubistvo u Tuzli: Botić i Kovačević bili pijani

0
226

Jasmin Ibričić i Mevludin Jazavčević, dvojica muzičara, jučer su u nastavku suđenja Amiru Kovačeviću pričali o naručivanju pjesama u noći 9. septembra prošle godine, kada je u tuzlanskom motelu “Royal” ubijen Kristijan Botić.

Uredan gost

Za Botićevo ubistvo optužen je Amir Kovačević, kojeg Ibričić i Jazavčević odavno poznaju kao čestog gosta u motelu “Royal”. Ovo su jučer kazali pred Vijećem Kantonalnog suda u Tuzli, kojim predsjedava sutkinja Vildana Helić, naglasivši da Kovačevića odranije pamte kao urednog gosta.

– Mi smo te noći počeli svirati oko 20 sati i završili smo oko dva poslije ponoći. Pjevali smo razne pjesme iz našeg repertoara. Osim nas, pjevalo je i nekoliko gostiju, a među njima i fudbaler Mladen Krstajić. On je otpjevao nekoliko pjesama Halida Bešlića i jednu pjesmu Enesa Begovića – kazao je Ibričić.

Mevludin Jazavčević kazao je u svjedočenju da je među narudžbama bila i pjesma Dine Merlina “Da te nije, Alija”, koja je otpjevana nekoliko puta. Kazao je i da je tokom noći Kristijan Botić više puta prilazio Amiru Kovačeviću, ali da ništa nije upućivalo na sukob koji se poslije dogodio.

Stalni sudski vještak neuropsihijatar Nusret Prohić ustvrdio je da su Botić i Kovačević u vrijeme ubistva bili u alkoholiziranom stanju.

– Kovačević je imao 1,91 promil alkohola u krvi, dok je Botić imao 2,95 promila. Na osnovu saslušanja svjedoka može se utvrditi da je atmosfera u motelu bila pod povišenom psihičkom tenzijom. Moj zaključak je da Kovačević nema psihijatrijsku dijagnozu te da je krivično djelo koje mu se stavlja na teret, počinio u stanju nebitno smanjene sposobnosti – kazao je Prohić.

Šest metaka

Amir Kovačević, ispalivši šest metaka, teško je 9. septembra prošle godine oko tri ujutro ranio Kristijana Botića. Od teških povreda Botić je podlegao deset dana poslije. Nastavak suđenja planiran je za ponedjeljak, 3. februara.

 

(Avaz.ba)