Nastavlja se suđenje za Fimi mediju: Završne riječi odvjetnika HDZ-a i Fimi medije

SUĐENJE u slučaju Fimi media nastavlja se iznošenjem završnih govora predstavnika optuženih pravnih osoba – HDZ-a i agencije Fimi media.

HDZ se od samog početka brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima, zbog čega je njihov pravni zastupnik, Vladimir Terešak, prije dva tjedna zatražio naknadu štete u iznosu od 50 milijuna kuna od Ive Sanadera, te ostalih okrivljenika. Terešak je naglasio da je u postupku dokazano da su djelovali izvan svojih ovlasti, a na štetu HDZ-a.

“Novac se prisvajao koji je pripadao stranci i u tom dijelu je HDZ oštećen, a ako ovaj sud neće odlučivati o njihovom imovinsko pravnom zahtjevu, mi ćemo ga ostvarivati u zasebnoj parnici”.

Za bivšeg premijera, USKOK je u svojoj završnoj riječi zatražio najveću moguću kaznu zatvora, koja ne može biti duža od 15 godina, te da mu se oduzme imovina vrijedna gotovo 24 milijuna kuna.

CentralnoGrijanje

Zamjenica ravnatelja USKOK-a, Željka Mostečak, ustvrdila je da je dokazano da je Sanader ustrojio kriminalno udruženje koje je iz javnih tvrtki preko Fimi medije izvlačilo novac.

“Ovakvim postupanjem Ive Sanadera nesporno je ostvarena iznimna zlouporaba vlasti i položaja, isključivo s ciljem stjecanja novca ali i održavanja moći uz apsolutni izostanak svake odgovornosti”.

Za ostale optuženike koji su priznali nedjelo USKOK je zatražio blaže kazne pa je tako za bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića predložena trogodišnja zatvorska kazna, za vlasnicu Fimi medije, Nevenku Jurak, dvije godine, a HDZ-ovu blagajnicu, Branku Pavošević, godina i pol zatvora.

(index.hr)