Nastavak globalnog otopljenja i bez emisije gasova

0
172

Globalno otopljenje moglo bi da traje i u narednim vijekovima, čak iako bi bila naglo zaustavljena sva isparenja ugljen dioksida, upozorili su danas naučnici.

Ugljen dioksid je najvažniji od gasova koji stvaraju efekat staklene bašte i ima dugoročan uticaj jer ostaje u atmosferi vijekovima nakon ispuštanja.

Britanski dnevnik “Daily Telegraph” piše da, kako bi shvatili dugotrajnost uticaja ovog gasa na globalnu temperaturu, naučnici su izradili kompjutersku simulaciju onoga što bi se desilo kada bi se u atmosferu ispustilo 1.800 milijardi tona ovog gasa, a potom obustavile sve emisije.

Otkriveno je da bi, 20 godina nakon prestanka emitovanja gasa, 40 odsto ugljenika apsorbovali okeani, 60 odsto poslije 100 godina, a 80 odsto poslije 1.000 godina.

Smanjenje nivoa ugljenika u atmosferi teoretski bi trebalo da ima rashlađujući uticaj, ali to je umanjeno činjenicom da okeani vremenom upijaju sve manje vreline.

Naučnici navode da je u prethodnim istraživanjima sugerisano da bi globalna temperatura ostala stabilna ili bi pala ako bi emisije bile obustavljene, ali da nije uziman u obzir sve manji kapacitet okeana za apsorbovanje vreline.

Prema rezultatima objavljenim u žurnalu “Promjena prirodne klime”, poslije prvobitnih stotinu godina hlađenja nakon obustavljanja emitovanja štetnih gasova, temperatura na planeti bi u narednih 400 godina rasla za 0,37 stepeni Celzijusa.

SRNA