Naša je obaveza da se sjećamo holokausta

Sa velikom tugom i izrazitim poštovanjem, danas se prisjećamo žrtava holokausta i njihovih patnji, i odajemo dužnu počast milionima nedužnih muškaraca, žena, djece, ubijenih, samo zato što su bili drugačiji, kaže se u saopćenju Savez logoraša u BiH, povodom Međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta.

Savez ističe da ne postoje opravdani razlozi zbog kojih bilo koja osoba smije sebi dati za pravo da drugog izloži torturi i patnji, odnosno liši onog što nam je svima dato na dar – života.

– Nažalost, neki sebi često uzimaju za pravo upravo to da budu uzrok patnje drugih i drugačijih – navode iz Saveza logoraša u BiH.

Savez naglašava da je “porazna činjenica da sjećanje na holokaust, koji se desio ne tako davno, polako čezne, što može predstavljati osnov za nove, slične zločine nad nedužnim, drugim i drugačijim”.

CentralnoGrijanje

– Uostalom, naša, ne tako davna prošlost govori upravo u prilog tome. Ne tako davno, na prostorima Bosne i Hercegovine, bjesnio je rat koji je za sobom ostavio tragične posljedice. U tom, najkrvavijem sukobu u Evropi nakon drugog svjetskog rata, ubijeno je oko 110 000 ljudi, od čega nekoliko hiljada djece. Od toga je, u logorima, ubijeno oko 30 000 osoba. Nestalo je oko 30 000 osoba, od čega najveći broj logoraša. Veliki broj nestalih, ni do danas, nije pronađen. U logorima na prostoru BiH je silovano, odnosno seksualno zlostavljano oko 25.000 osoba, navodi se u saopćenju Saveza logoraša u BiH.

Savez ističe da je obaveza, dok postoji ljudsko sjećanje, da se sjećamo holokausta, “ali i zločina kojeg smo i sami žrtve”.

– Dužni smo da sjećanje prenosimo na generacije koje dolaze i opominjemo, kako bismo dali svoj doprinos sprečavanju ponavljanja istih ili sličnih zločina, bilo gdje i nad bilo kim, i u njenom ispunjavanju ćemo ustrajati – poručili su iz Saveza logoraša BiH.

(Fena)