Naš cilj je da pomognemo Romima da se muzički obrazuju

0
142

U okviru velike promocije Fondacija “Gorica – Goran Bregović”, koju je u Sarajevu osnovao i registrirao čuveni muzičar Goran Bregović, u Olimijskoj dvorani Zetra 19. decembra bit će upriličen veliki koncert pod nazivom “Saso mange – večer donatora”.

Veliki optimista

Dio koncerta činit će najeminentnija regionalna imena, koja podržavaju Bregin projekat, a sve to u cilju podrške i materijalne pomoći u vidu stipendiranja učenika i studenata romske nacionalnosti, državljana Bosne i Hercegovine, koji imaju želju, ali ne i mogućnosti da se muzički obrazuju.

Tim povodom u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu danas je održana pres konferencija na kojoj su, između ostalog, Bregović kao izvršni direktor Fondacije te Faruk Drina kao producent koncerta govorili o značaju ovog projekta.

– Naša ambicija je da pomognemo talentiranim Romima da se muzički obrazuju, kao i da im pružimo mjesto u društvu koje im pripada. Cijeli život sviram s Romima i znam kako izgleda Rom koji je obrazovan, a kako onaj koji nije. Njima je uvijek nedostajalo ono osnovno, a to je obrazovanje. Vjerujem da još nemamo tradiciju bavljenja problemima Roma i želimo to promijeniti jer samo obrazovan čovjek je slobodan čovjek. Imamo podatak da na području BiH ima tek 5-6 muzički obrazovanih Roma i ako taj procenat budemo mogli podići bar malo, to će biti uspjeh – poručio je Brega.

Prirodni ambijent

O tehničkom dijelu koncerta govorio je Drina.

– Napravit ćemo scenu koja će biti neviđena dosad. U Zetri će biti prirodni ambijent, s pravom travom i rijekom koja će se slijevati duž cijele dvorane. No, ne želimo sve otkrivati, nego istaći da će svi posjetioci zasigurno uživati – poručio je Drina.

Za ovaj spektakl u prodaji nisu ulaznice, već će svaki posjetilac u Zetri ujedno imati status donatora, a donatorske potvrde mogu se nabaviti po cijeni od 15, 20, 30 i 50 KM. Bregoviću će se u Zetri, između ostalog, pridružiti Gibonni, Severina, Dragana Mirković, Jelena Rozga, Aca Lukas, Jelena Karleuša, Petar Grašo, Lepa Brena, Haris Džinović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here