PRENOSIMO: Kraj političke mafije u Srbiji!

0
101

NAROD ODLUČUJE: Kraj političke mafije u Srbiji!

BEOGRAD – Konačni obračun.

Za proteklih 14 godina, od petooktobarskih promena do danas, Srbija je po svim ekonomskim parametrima došla na rub egzistencije, a sve zahvaljujući „političkoj mafiji“, to jest mreži tajkuna i političara, koja će odmah posle izbora biti raskrinkana!

Crna statistika

Brojke su poražavajuće. Spoljni dug Srbije u ovom trenutku iznosi više od 27 milijardi evra. Imamo više od milion nezaposlenih, mnogi žive na ivici egzistencije i siromaštva. Bez posla je ostalo preko 500.000 građana, 158 državnih preduzeća još je u procesu restrukturiranja, što državu godišnje košta više stotina miliona evra. Prema tvrdnji Majkla Hadsona, urednika u Međunarodnom konzorcijumu za istraživačko novinarstvo, srpski moćnici su preko svojih insajdera od 2000. putem raznih ilegalnih transakcija izneli oko 50 milijardi dolara. Zbog propasti državnih banaka građani su morali da plate milijardu evra.

Ekonomista Mlađan Kovačević takođe se slaže u oceni da Srbija mora da počne da reformiše društvo u celini.

– Problemi su na svakom koraku, zato cilj buduće vlade mora da bude da raskrsti sa starom praksom. Mali je broj onih koji su se obogatili na račun većine, dok je većina siromašila. Imamo krizu u društvu, do koje su dovele korumpirane političke elite povezane s biznisom – naglasio je Kovačević.

Naglo bogaćenje

S jedne strane, velika je većina onih koji su postali žrtve sumnjivih privatizacija – ostali su bez posla i zarada, dok su s druge strane biznismeni, tajkuni i pojedini političari koji su preko politike za svega deceniju stekli ogromno bogatstvo i uticaj. Dok su se njihovi bankovni računi punili, državna kasa je bila sve siromašnija. Neretko se dešavalo da su pojedinci koji su političku karijeru počeli „goli ko pištolj“ najednom počeli da voze besne automobile, nose skupocene satove, kupuju nekretnine, da nose garderobu od nekoliko hiljada evra, u nekim slučajevima krojenu po meri. Činjenica je da su svi srpski tajkuni svoje bogatstvo – koje se kod nekih meri milijardama evra – stekli upravo posle 2000. tako što su plaćali političku elitu i širili svoj uticaj u gotovo sve sfere društva.

– Tajkuni su pažljivo birali svoje političke pulene u svim strankama. Davali su im novac kako bi njihova pozicija u partijama postala što značajnija. Na primer, jedan tajkun je zahvaljujući svojim političkim spregama dobio licencu za proizvodnju visokoprofitabilne akcizne robe, a zauzvrat je finansirao jednu stranku i njenim funkcionerima omogućavao da „završavaju kombinacije“. Zatim bi se preko takvog lobiranja, a preko politike u parlamentu, usvajali oni zakoni koji su im omogućavali da ostvare što veći profit. Zauzvrat, političari su dobijali pozamašne novčane nagrade. Dobro je bilo i jednima i drugima, ali je zato narodu bilo loše – govore dobro obavešteni sagovornici Kurira.

Novac iz budžeta

– Ta sprega je na kraju dovela do toga da su pojedini političari napravili „paralelnu privredu“ u Srbiji – mnoge profitabilne poslove rade isključivo njihove firme – novac se sliva u njihove džepove, iako se na papiru neko drugi vodi kao vlasnik. Zahvaljujući političkim privilegijama i vezama, dobijaju novac direktno iz budžeta, iz raznih fondova ili državnih banaka, čime se građani direktno osiromašuju – upozorava sagovornik Kurira.

 Važne odluke... Izborima se može pročistiti politička scena

Obračun

SLEDI UDAR NA POLITIČKU MAFIJU

Podsetimo, kako je Kurir objavio, posle formiranja nove vlade sledi žestok obračun sa razgranatom mrežom političara i tajkuna upletenih u korupciju i kriminal, kao i sa pripadnicima narko-mafije.- U Srbiji će početi da padaju krupne zverke, bez obzira na funkciju ili člansku kartu. Do sada su pojedinci uspevali da izmaknu udaru zakona zbog političke zaštite, raznoraznih veza i vezica u državnim institucijama, ali s tim će biti ubrzo gotovo – navodi izvor Kurira.
Srpski san

KOLIKO SE MIŠKOVIĆ OBOGATIO

Već 2008. godine bogatstvo Miškovića procenjeno je na više od dve milijarde evra, a veruje se da je od tada povećano! On poseduje tri vile u elitnom delu Londona vredne 25,5 miliona, 14,5 miliona i 6,5 miliona funti, luksuznu vilu na Dedinju, privatni avion „cesna 650“ . Mišković je vlasnik ukupno 61 firme, a samo 20 njih prošle godine zaradile su mu sedam miliona evra! Njegove firme godišnje prihoduju 583,5 miliona evra.

Ilustracija: Darko Kačavenda

(kurir-info.rs)