Nana Mejra Halilović proslavila 100. rođendan!

U vremenu u kojem živimo punom stresa i napetosti, kada  je sve više oboljelih od neizlječivih bolesti, u Bosni i Hercegovini rijetki su primjeri dugovječnih i vitalnih ljudi poput nana Mejra Halilović iz Kladnja, koja je u četvrtak proslavila 100. rođendan.

Rođena je 1914. u selu Turalići, koje je tada pripadalo Vlasenici. I u ovim godinama razborito i polako priča. Kaže da su je jedino izdale noge, ali je još nose, sluh odlično služi.

Uvijek nasmijana

– Pošla sam na branje kukuruza u polje kod komšije, kada me je moj prvi muž  pucajući u zrak stigao i oteo. Kadija nam nije dao se vjenčamo, jer sam bila maloljetna i imala 13 godina, dok mu nismo platili tako što smo mu dali ovna – priča nam uvijek nasmijana Mejra, dodajući da joj je majka doživjela 101. godinu.

Kaže da nikada nije voljela jesti gotovu hranu iz prodavnice. Ovčije i kozije mlijeko, sir, kajmak i kukuruzu najviše voli jesti.

CentralnoGrijanje

Namaz terapija

– Nikad nisam bila bolesna, niti sam pila lijekove. Nikada nisam bila u bolnici – kaže Mejra, koja ni ni danas ne propušta pet vakata namaza te kaže da je to “njena dnevna obaveza i terapija”.

Tri puta se udavala

Sa svojim prvim mužem Šaćirom Đelepovićem dobila je troje djece. Muža su joj ubili četnici 1941. godine u selu Đelepi. Jedno dijete joj je umrlo tokom Drugog svjetskog rata.

Nakon toga udavala se još dva puta, za Mustafu Dunovića koji je umro 1975. te Šabana Halilovića 1977. godine. Nakon smrti Halilovića 1987. naslijedila je njegovu penziju.

(AVAZ)