Nakon vještačke kome, bude Šumija ove sedmice?

Legendarni vozač Formule 1 Mihael Šumaher i dalje je u vještački izazvanoj komi poslije nesreće na skijanju, u kojoj je teško povrijedio glavu, a ljekari u Grenoblu i dalje nisu sigurni kada je pravo vrijeme da ga probude. Postoje najave da bi to moglo da se dogodi do kraja ove sedmice.

“S medicinske tačke gledišta, bilo bi poželjno što prije završiti s vještačkom komom, kako bi se brže vratile obične normalne tjelesne funkcije, kao što je disanje”, rekao je profesor Hajnc Piter Meke, direktor klinike u Hamburgu.

Šumaher je već 14 dana u vještačkoj komi kako bi se smanjio pritisak na mozak, ali dugo držanje u ovom stanju može izuzetno loše uticati na organe poput jetre. Ipak, ljekari koji se brinu o Šumaheru u Grenoblu i dalje se ne oglašavaju po ovom pitanju, ali postoje najave da bi za sedam dana mogli da ga probude.

Podsjetimo, Šumaher je 29. decembra na skijanju u Francuskoj doživio težak pad, odletio je osam metara izvan staze i udario glavom u kamen. Srećom, imao je kacigu u trenutku nesreće. Zanimljivo je da je istog dana na istom mjestu u Meribelu nesreću tokom skijanja doživio i pilot helikoptera Morten Hojerbah (35). Danac je imao nevjerovatnu sreću pošto nije nosio kacigu, što je jedina razliku u odnosu na nesreću koju je imao legendarni vozač Formule 1. Stvari se toliko prepliću, pa ih je isti helikopter prevezao u istu bolnicu, bili su smješteni soba do sobe, samo što Hojerbah više nije u komi, preživio je i zaradio 50 kopči na glavi zbog trostruke frakture lobanje. Bio je, poput Mihaela, u vještačkoj komi, tokom koje je prošao četiri operacije.

CentralnoGrijanje

“Trebalo je da budem mrtav, doktori su nekoliko puta rekli da je pravo čudo kako sam preživio. Lobanja mi je pukla napola od udarca u stijenu i prijatelji su mi držali glavu 40 minuta dok nije došla pomoć. Sve ovo je čista sreća”, rekao je Hojerbah za danski list “Ekstra Bladet”.

Šumaherov “blizanac” po nesreći i dalje leži u sobi pored sobe slavog Nijemca, ispred koje se nalaze čuvari koji ne dozvoljavaju ulazak nikome osim medicinskom osoblju.

Vozač Formule 1 Felipe Masa i nekadašnji as najbržeg karavana Rubens Barikelo, uz podršku Nelsona Pikea organizovali su molitvu za Mihaela Šumahera na Go Kart takmičenju u Brazilu. Oni su napisali poruku na portugalskom “Ostani jak, Šumi”, a na karting bolidima su imali natpis “Forzza Šumi” (Naprijed Šumi).

 

(Nezavisne/ Vijesti.ba)