Nakon 18 godina izašla iz poligamnog braka: Ovo je njezina priča

Marion Dunn rekla je da živjeti u poligamnom braku znači svakodnevno se nositi s preljubom, u kojem vam žena s kojom vas se vara dolazi doma.

Marion Munn bila je dio poligamnog braka 18 godina. Izašla je iz njega i odlučila ispričati svoju priču. ‘To je kao da živite s preljubom na dnevnoj bazi, a ta žena dolazi vam doma’, objasnila je ukratko o kakvom je životu riječ.

‘Morate se smijati i praviti da je sve u redu jer je i to dio kulture’, dodala je. Ona se iz Britanije preselila u Utah nakon preobraćenja na fundamentalističku mormonsku vjeru, piše Daily Mail.

article-2264326-1701A186000005DC-596_634x612

Poligamija je u SAD-u dugo bila ilegalna, naročito u državi Utah, ali mormoni su nastavili s tom praksom i u državi u ovom trenutku oko 40 tisuća ljudi živi u takvim brakovima.

Većina muškaraca izrugivala se sa zakonima ženidbom za samo jednu od svojih žena. Poligamisti su do velike pobjede došli u prosincu kada je sud dekriminalizirao poligamiju i odredio da zakon koji brani takav suživot vrijeđa ustavom zajamčeno pravo na vjerske slobode.

CentralnoGrijanje

‘U takve brakove često se ne ulazi slobodno’

Riječ je o vijesti koja za Munn i druge protivnike poligamije nikako nije dobra. Svi oni vjeruju da su takvi brakovi  nejednaki, a u njih se često ne ulazi slobodno.

Kod Mormona nema previše izbora jer mormonske skripte uče žene da će ih bog uništiti ako ne pristanu na život u pologamiji’, tvrdi Munn. ‘I ja nisamm osobno htjela živjeti tako, ali osjećala sam se primoranom zbog vjere’. kaže.

S druge strane, poligamisti su uzbuđeni jer mogu prakticirati svoj način života bez opasnosti od uhićenje. Među njima je i obitelj Dangers koja živi u neporsrednoj blizini Salt Lake Cityja. O svom životu otvoreno su progovorili 2011. godine.

Oženio sestre blizanke i njihovu rođakinju

Joe Darger s tri supruge ima ukupno 25 djece, od kojih 17 još uvijek živi kod kuće. Rođakinje Alinu i Vicki oženio je 1990. godine, a deset godina kasnije i Vickinu sestru blizanku, Valerie. Alina Darger koja i sama radi kao odvjetnica na predmetima vezanim za poligamiju kaže da im je odluka suda donijela olakšanje.

I dok poligamija možda funkcionira u slučaju Dargerovih, istraživanje sveučilišta Columbia pokazalo je da poligamija kod onih koji je prakticiraju uzrokuje veću razinu kriminala, nasilja, siromaštva i nejednakosti spolova.

(Dnevnik.hr)