Najmanje petero mrtvih u Kijevu, na demonstrante krenuli tenkovi

0
93

Pet aktivista opozicije je poginulo i 300 ih je  povrijeđeno u srijedu u oštrim sukobima u Kijevu između demonstranata i snaga reda, saopćio je u toku večeri improvizirani centar medicinske službe opozicije.

Više od 400 osoba je povrijeđeno, među kojima je i 195 policajaca. Demonstranti i dalje bacaju kamenje i ostale predmete na policiju koja uzvraća suzavcima, vodenim topovima i palicama.

– Trenutno je pet mrtvih, a oko 300 osoba je je povrijeđeno danas, od ponoći – izjavio je koordinator medicinskog centra Oleg Musij na pro-opozicijskom radiju Hromadske. 

Prema internetskoj stranici Ukrainska Pravda, pet poginulih osoba su imale povrede od metaka.

Prema posljednjim informacijama, prema Kijevu su krenuli i tenkovi.

Opozicioni lideri upozorili su okupljene da očekuju “ofanzivu snaga reda”.

Bivši bokser i lider partije Udar Vitalij Kličko izjavio je pred hiljadama demonstranata na trgu Nezavisnost da predsjednik Janukovič nije pozitivno odgovorio na njihove zahtjeve.

Sastanak sa predsjednikom, radnom grupom i predstavnicima opozicije trajao je tri sata. Sastanku je, osim Klička, prisustvao i bivši ministar ekonomije i lider partije “Otadžbina” Arsenij Jacenjuk, te lider partije “Sloboda” Oleg Tjagnjibok.

“Policija se sprema da nas hapsi”, upozorio je Kličko i pozvao demonstrante da ostanu i brane trg.

On je rekao da opozicionari, ukoliko predsjednik sutra ne odgovori, “prelaze u ofanzivu”, prenosi Rojters.

U sukobima demonstranata i policije u Kijevu, koji traju već tri dana, poginula su petorica demonstranta, a 300 ih je ranjeno.

(Dnevni Avaz)

[youtube youtubeurl=”_YTPZjQ5_HU” ][/youtube]