Najljepši dvorci svijeta

0
801

Rijetko ko ode na neki put, a da ne posjeti dvorac u blizini, bilo samo laganom šetnjom, ili pak kroz vođene ture koje nerijetko traju i po nekoliko sati. Većina dvoraca na svijetu danas služe samo jednoj svrsi, a to je ona turistička. Većinom su pretvoreni u predivne luksuzne hotele ili muzeje.

Od izgradnje prvog dvorca do danas mnoge stvari su se promijenile, no jedna stvar je ostala svima zajednička. Gotovo svi dvorci izgrađeni su kako bi vlasnik mogao iskazati svoju moć, a upravo je dvorac bio i ostao najveći statusni simbol od svih! U nastavku vam donosimo nekoliko dvoraca koje svakako vrijedi posjetiti, a ako imate vremena, jednostavno se prepustite vremenu i izgubite u njima.

Pierrefonds – dvorac s razglednice

Ako tražite dvorac koji je “kao iz razglednice” tada je Chateau de Pierrefonds vaš prvi odabir. Smješten je u regiji Oise u Francuskoj, a simbolizira ga njegova vojna i obrambena arhitektura. Izgrađen je u ranom srednjem vijeku (12.st), no tek je velikom renovacijom u 19. stoljeću doživio svoj procvat. Ovaj dvorac poznat je po tome što je “glumio” u brojnim filmovima kao što su “Merlin” (u kojem glumi Camelot) i “The Man in the Iron Mask” iz 1998. godine.

Vilinski dvorac – Neuschwanstein

Ako želite pravi Disneyev dvorac, kao iz bajke, tada svakako morate posjetiti rezidenciju totalno otkačenog njemačkog kralja Ludviga II Bavarskog – Neuschwanstein. Dvorac je smješten na jugozapadu Bavarske u regiji Allgau, a izgrađen je ne tako davne 1869. godine. To je jedan od najpoznatijih dvoraca i romantičnih prizora na svijetu, a ujedno je i jedno od najomiljenijih turističkih odredišta kojeg godišnje posjeti oko 1,3 miliona turista. Uvršten je na UNESCO-vu listu Svjetske kulturne baštine, a poslužio je i kao uzor za bajkoviti dvorac u tematskim parkovima Disneylanda.

Bajkoviti Bojnjički dovrac 

Bajkoviti Bojnjički dovrac (Bojnický zámok) je srednjovjekovni dvorac koji se nalazi u gradu Bojnice u Slovačkoj. Danas je najposjećeniji samostalni muzej u državi kojeg svake godine posjeti oko 200.000 turista. Pored turista, redovni gosti su i filmski studiji koji u njemu često snimaju određene scene za filmove sa fantasytematikom.

Dvorac je prvi put spomenut 1113. godine kao drvena tvrđava, a u 13. stoljeću je obnovljen kada je i postao kamena utvrda. Od tada je promijenio nekoliko vlasnika i kraljeva, a ponovo je obnovljen u 16. stoljeću kada je ova bivša tvrđava pretvorena u renesansni dvorac.

Posljednji poznati vlasnik dvorca, grof János Ferenc Pálffy (1829-1908), napravio je romantičnu rekonstrukciju (1888-1910) i stvorio izgled koji je ostao do današnjeg dana, a koji je urađen po uzoru na prelijepe francuske dvorce iz doline Loire. Nakon 1945. godine, kada je imovina zaplijenjena od strane čehoslovačke vlade, dvorac je postao sjedište nekoliko državnih institucija. U njemu je 1950. godine izbio veliki požar, ali je šteta brzo sanirana o trošku države. Nakon ove rekonstrukcije Bojnjički dovrac je postao muzej, a i danas je dio Slovačkog Nacionalnog Muzeja.

Bojnjički dovrac je otvoren za posjetitelje, u njemu se vrše vjenčanja, specifične ture kao što je noć Bajka u dvorcu, a također je domaćin i Međunarodnom festivalu duhova, Summer Music Festivalu, Danu vitezova, kao i velikoj Božićnoj zabavi.

Poštarova palača – remek-djelo nadobudnog graditelja

Ovu je romantičnu palaču izgradio poštar koji se jednog dana spotaknuo o kamen koji je ponio kući. Uskoro je postao ovisan o sakupljanju kamenja, te je tako naredne 33 godine, uz pomoć svoje supruge, izgradio jednu od najčudnijih palača na svijetu. Za izgradnju mu je trebalo oko 9000 dana, tj. 65.000 sati. Danas ovu palaču godišnje posjeti oko 100.000 turista, a smještena je u selu Otriv u južnoj Francuskoj.

(brzevijesti.ba)