Najčešće grešake kod korištenja tampona

0
29

S dolaskom toplijeg vremena mnoge žene za vrijeme mjesečnice počinju češće koristiti tampone, što zbog laganije odjeće, što zbog odlazaka na kupanje kada tamponi spašavaju od toga da samo sjedimo u hladu. No, kod korištenja tampona žene nerijetko prave neke greške koje mogu i ugroziti zdravlje.

1. Perete ruke samo nakon umetanja tampona

Ruke je potrebno oprati i prije umetanja tampona kako biste spriječili da u vaginu uđu neželjene bakterije.

2. Ne umetnete tampon dovoljno duboko

Kako ćete znati da ste tampon umetnuli dovoljno duboko? Tako da ga uopće nećete osjećati. Ako je stavljen preplitko, to će vas smetati i izazvati osjećaj neugode.

3. Koristite samo jednu veličinu tampona

Za dane jače mjesečnice koristite veće tampone za bolje upijanje, ali čim postane slabija koristite manje tampone koji upijaju slabije.

4. Prerijetko mijenjate tampon

I onda kad je menstruacija slaba, tampon treba promijeniti svakih četiri do pet sati. Tako se sprečava razvoj bakterija.

5. Koristite tampon kad imate iscjedak

Sredinom ciklusa jači iscjedak je normalan, ali za to ne smijete koristiti tampon jer možete poremetiti prirodnu kiselost vagine što pak može uzrokovati upalu.

6. Nosite tampon i dan prije i dan nakon mjesečnice

Iz mjere predostrožnosti činite ovo, ali korištenje tampona netom prije i poslije menstruacije ne preporuča se jer tampon nije dobro koristiti kad je vagina suha.

7. Ne mijenjate tampon nakon obavljanja nužde

Tampon ne morate mijenjati nakon svake male nužde, ali poslije tri, četiri puta obavezno ga promijeniti. Svaki put promijenite ga nakon obavljanja velike nužde kako biste spriječili buktanje bakterija.

8. Ne mijenjate tampon nakon plivanja

Bez obzira kupate li se u bazenu, rijeci, jezeru ili moru, tampon biste trebali promijeniti čim izađete iz vode. Končić tampona namočen klorom, slanom ili riječnom vodom može uzrokovati iritaciju kože.

9. Držite tampone na mjestu gdje prska voda

Izbjegavajte držati tampone u blizini tuša kako ih ne biste namočili vodom. Držite ih u zatvorenoj ladici ili ormariću kako bi ostali suhi i duže svježi.

10. Koristite mirišljave tampone

Ako imate osjetljiviju vaginu izbjegavajte korištenje mirišljavih tampona jer oni mogu izazvati iritaciju i svrab.

(Avaz)