Najbogatiji srpski političari: Čović, Čeda, Đilas….

0
233

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je nove imovinske karte, a prema pisanju “Blica”, u krug najbogatijih srpskih političara ušao je Nebojša Čović, najbogatiji je i dalje Nenad Popović, potpredsednik D S S, dok je lider naprednjaka Aleksandar Vučić prijavio samo platu, i nema nijednu nekretninu, automobil, niti ušteđevinu u banci.

Čović koji se u politički život vratio kao član Privremenog veća u Beogradu, prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije 12,98 odsto udela u vlasništvu kompanije “Kobe grupa”.

Čovićevoj imovinskoj karti stoji da je vrednost njegovih akcija oko 762.000 evra. “Blic” navodi da na sajtu Agencije za privredne registre piše i da u tom preduzeću 49,7 odsto vlasništva ima Čovićeva supruga Vesna, pa je njihov udeo vredan oko 3,7 miliona evra.

Iako se, prema pisanju “Blica”, u imovinskoj karti to ne navodi, Čović, kako navodi taj list, ima udeo i u fabrici FMP, što preko “Kobi grupe”, koja je vlasnik 95,9 odsto akcija, što kao pojedinac (0,48 odsto). Od imovine koja se vodi na njegovo ime, Čović još ima stan i garažu, kao i ušteđevinu u banci.

Siniša Mali, predsednik Privremenog organa u Beogradu, kao i predsednik UO Komeracijalne banke, na ime čega mesečno zarađuje 176.000 dinara, preneo je “Blic”. On je i u UO Kliničkog centra Srbije, a za taj posao mesečno prima oko 44.000 dinara. Mali je i stopostotni vlasnik firme “Oli konsalting”. Od imovine, Mali poseduje stanove, automobile i ušteđevinu u banci, navodi “Blic”.

Najbogatiji srpski poliitičar i dalje je Nenad Popović, potpredsednik D S S. On je stopostotni vlasnik tri kompanije. “Vnir, “OJSC”, “ABS Internacaional LTD”, “ABS Rus, Ojsc”, a suvlasnik je još tri preduzeća. Ima veliki broj nekretnina. Popović je vlasnik dva automobila, kombija i motornog čamca. Svoj biznis uglavnom razvija u Rusiji.

U grupu političara milionera svakako spada i lider DS Dragana Ðilas, navodi “Blic”.

On na svoje ime ima prijavljen jedan trosobni stan od 90 kvadrata, vozi automobil marke BMW a ima i ušteđevinu. Ipak, Ðilasova najvrednija imovina je zapravo četvrtina udela u “Multikom grupi”, čija se vrednost meri milionima evra.

Lider LDP Čedomir Jovanović ima kuće i okućnice, ali i udeo u firmi SHSF. Međutim, navodi “Blic”, on ima i razgranat porodični biznis – njegova supruga Jelena je vlasnik firme “Agro-poslovi”.

Ministar građevine i predsednik Nove Srbije Velimir Ilić je Agenciji prijavio na desetine nekretnina – poslovnog prostora, kuća, ali i neke objekte u izgradnji. On poseduje voćnjake, pašnjake, njive. Ušteđevine nema, kao ni automobil, piše “Blic”.

List prenosi da je Aleksandar Vučić 30. januara 2014. prijavio samo platu od 108.900 dinara. Nema nijednu nekretninu, automobil, niti ušteđevinu u banci.

Ni bivši predsednik Srbije Boris Tadić ne vozi kola, nema stan, a sudeći po njegovoj imovinskoj karti koju je krajem januara prosledio Agenciji, ima samo ušteđevinu.

Tadić je prethodnu godinu izjavljivao da se radi o 50.000 evra koje je dobio u nasledstvo.

“Blic” podseća da je poznato da je Tadić savetnik Telenora, kao i međunarodnog savetodavnog borda “Unikredit grupe”.

(Tanjug)