Najbogatija zemlja na svijetu: Voda i struja da su besplatni a porezi ne postoje

Ako ste ikada poželjeli da živite u najbogatijoj zemlji na svijetu, a sigurno jeste makar jednom, odlučili smo a vam otkrijemo kako bi vaš život tamo izgledao. Nećete vjerovati za šta vam sve ne bi bio potreban novac uopšte!

Naime, država Katar i njeni stanovnici slobodno mogu da kažu da su neograničeno bogati, ali da im to nije donijelo “potpunu sreću”, jer su sa novcem došle i društvene promjene koje im se ne sviđaju. Međutim, zato će se svaka osoba koja živi kod nas složiti da je jednostavno živjeti u malom emiratu kada ti on obezbijedi, na primjer, pola troškova za izgradnju kuće i za “džabe” te osigura zdravstveno.

Katar je najbogatija zemlja na svijetu, sa BDP po glavi stanovnika od čak 102.000 dolara, a otprilike 14 odsto domaćinstava su dolarski milioneri. Prije manje od jednog vijeka, Katar je živeo u krajnjem siromaštvu, da bi danas postao lider u bogatstvu.

Krajem aprila, temperatura je u Dohi još prijatna, pa se porodice opuštaju u popodnevnim satima uživajući na osunčanom šetalištu na obali Persijskog zaliva. Ljeto u Kataru traje od maja do septembra, a temperature svakodnevno prelaze 38 stepeni Celzijusa, često dostižu i 47.

Panorama glavnog i najvećeg grada Katara mnogo se promijenila u posljednjih nekoliko godina: kule od čelika i stakla “izrasle” su kao vještačka šuma u predjelu na kojem je nekada bila samo pješčana obala.

– Postali smo urbani, naš društveni i privredni život se promijenio – porodice se sve više odvajaju, potrošačka kultura je prevladala – rekao je doktor Kaltam el Ganim.

Iskorišćavanje energetskih izvora započelo je četrdesetih godina prošlog vijeka, a prije toga, Katarani su živeli od ribolova i vađenja bisera. Katar raspolaže trećim svjetskim rezervama prirodnog gasa, a zalihe nafte su 15 milijardi barela. Obrazovanje je besplatno, kao i zdravstvena zaštita. Poslovi su garantovani, kao i stanovanje. Voda i struja su besplatni. U Kataru ne postoji porez – ne plaćaju ga ni stranci.

U Dohi se na svakom koraku “osjeća pritisak” jer je grad veliko gradilište, u kojem su cijele oblasti u izgradnji, ili srušene zbog nove izgradnje. Zbog saobraćajnih gužvi, građani sve više vremena provode van kuće i ta atmosfera stvara stres.

Po izvještajima lokalnih medija, danas se 40 odsto katarskih brakova završava razvodom. Više od dvije trećine građana, odraslih i djece, pati od gojaznosti.

U društvu u kojem državljani Katara čine manjinu – odnos stranaca i domaćih je otprilike sedam na jedan – starosjedioci kažu da raste frustracija mladih da im stranci uzimaju najbolje poslove.

Od ukupno 1.800.000 stanovnika, samo 280.000 su Katarani. Kako su pisale beogradske “Novosti”, u Kataru živi i radi i oko 2.000 građana Srbije.

Državljani dozvolu za izgradnju kuće dobijaju “za tren oka”, a država im kasnije refundira polovinu troškova gradnje. Ipak, samo državljani mogu da posjeduju kuće, jer je zabranjena prodaja zemlje strancima. Za strance je, pak, izgrađeno vještačko ostrvo kod Dohe, Perla, gde stanovi – koje stranci mogu da kupe – koštaju i do pola miliona dolara.

Foto: qatar.to

Život prosječne katarske porodice potpuno se promijenio. Djecu uglavnom odgajaju dadilje sa Filipina, iz Nepala, Indonezije, a povećava se kulturološki i generacijski jaz.

Od prošle godine, šef države je osmi emir Katara, Tamim bin Hamad al Tani. Najmlađi arapski lider, koji ima 34 godine, pita se za sve i zabranjena je bilo kakva kritika na njegov račun – uključujući medije.

Kad je reč o medijima, sedište svjetski poznata mreže “Al Jazeera” je u Kataru. Alkohol je u Kataru dozvoljen – u određenim zonama. Takve zone će se tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu zvati “zone za zabavu”.

Katar ima samo jednog kopnenog susjeda – Saudijsku Arabiju, s kojom ima potpisan odbrambeni sporazum. U Kataru postoji i vazdušna baza za američku i britansku vojsku. Ipak, kako je pisao “Njujork tajms” pozivajući se na procurele diplomatske depeše, Katar je imao “najlošije rezultate” kad je riječ o borbi protiv terorizma.

Istovremeno, velikodušni emirat je uvijek raspoložen da finansira različite “pobunjeničke” i islamističke pokrete: Hamas na Bliskom istoku, Muslimansku braću u Egiptu, pobunjenike širom arapskog svijeta tokom Arapskog proljeća, pisali su zapadni mediji.

Katar je prva arapska zemlja koja je dobila organizaciju Svjetskog kupa.

Kako su pisale “Novosti”, u ekstravagantnom Kataru postoji fudbalski stadion Halifa sa erkondišnom, klizalište koje radi i na 45 stepeni, bazen za konje, šoping mol koji je savršena replika Venecije. U šali se obično kaže da je državljanin Katara koji ima jednu kuću, jedan auto i jednu ženu – siromašan čovjek…

(telegraf.rs)