Najavljena rekonstrukcija događaja na tuzlanskoj „Kapiji“

Roditelji  ubijene djece na tuzlanskoj Kapiji skoro dvije decenije nisu pronašli mir, budući da niko ne odgovara za zločin koji je počinjen nad njihovom djecom 15.05.1995. godine. Iako je osuđen na 25 godina zatvora, Novak Đukić je pušten da se privremeno brani sa slobode  u novom sudskom procesu, a najnovija informacija koja stiže od njegovog advokata je da se priprema rekonstrukcija događaja na tuzlanskoj Kapiji.

Niko se ne pita da li će izdržati svako srce roditelja koji je prije 19 godina izgubio dijete na tuzlanskoj Kapiji, dok ne dočeka pravdu. Tek jedna osoba, Novak Đukić, osuđena je za strašni zločin koji je ugasio  71 mladi život. Čini se da savjest nikoga ne golica, pa se tako traže i najnoviji načini kojima bi se pokušalo dokazati suprotno od onoga što je utvrdio Sud BiH, a to je dokazana krivnja generala Novaka Đukića za pomenuti zločin. Iako je Berko Zečević, jedan od najboljih eksperata za eksploziv dokazao odakle je doletio razarajući projektil i pod kojim uglom, Milorad Ivošević, Đukićev advokat najavljuje novu rekonstrukciju. 

„Moj problem koji sam ja razmatrao je ubistvo mladih ljudi, efekti na cilju i procjena odakle je projektil došao. Potpuno je nevažno za mene sama funkcija generala Đukića“-kazao je Berko Zečević, sudski vještak balističar.

Sve što je urađeno u pomenutoj studiji, bilo je zasnovano na naučnim pretpostavkama, dodaje Zečević. Ipak, Davor Đukić, sin osuđenog  Novaka Đukića, ne može se pomiriti sa činjenicom da ovaj zločin počinje i završava sa imenom njegovog oca.

„Moj otac je naredio sam sebi, sjeo za taj top i to opalio. Hajde da kažem u redu, nek ostane moj otac kriv, ako je nešto uradio. Ali ja pozivam Tužilaštvo BiH nek  podigne optužnice protiv ostalih lica koji su navodno počinili zločin, a ja im obećavam da niko od njih neće biti osuđen sa istim saznanjima koje mi imamo“-istakao je Davor Đukić, sin optuženog Novaka Đukića.

Bolna priča se nastavlja za sve roditelje ubijenih, pa tako i najava o novoj rekonstrukciji zločina.

„Bio  vojnik i bio sam u bezbjednosti i znam šta znači rekonstrukcija. Rekonstrukcija može biti samo na licu mjesta, gdje se dogodio zločin. Po meni ili po nama roditeljima čija su djeca ubijena, ovaj proces je trebao da bude davno završen“-naglasio je Arif Ahmetašević, otac ubijene Edine Ahmetašević.

Najavljena rekonstrukcija tuzlanske „Kapije“ zakazana je za četvrti septembar u Šapcu, kada će na vojnom poligonu biti ispaljeni projektili pod sva tri upadna ugla koji su do sada utvrđeni od strane Berka Zečevića,  Vlade Kostića , UNPROFOR-a i tuzlanske policije.

CentralnoGrijanje

(RTV Slon)