Nacionalisti haraju BiH pred izbore: Ceca u Lukavici, Thompson pjevao u Busovači…

Srbijanska folk pjevačica Ceca, supruga ubijenog ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, koji je odgovoran za smrt hiljada bošnjačkih civila tokom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu, 30. avgusta ove godine održat će koncert na stadionu FK Slavija u Lukavici, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Početkom ovog mjeseca u Bosni i Hercegovini pjevao je i hrvatski pjevač Marko Perković Thompson, također poznat po nacionalističkim pjesmama. On je 8. avgusta prvo nastupao u Odžaku, pet dana kasnije u Busovači, a dva dana nakon toga u Livnu.

Zanimljivo je da i Ceca i Thompson u Bosni i Hercegovini pjevaju dva mjeseca pred održavanje Općih izbora, koji će se održati 12. oktobra ove godine. Sa Cecinim dolaskom u Lukavicu upućeni povezuju Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i Republike Srpske, koji je i najavio svoj dolazak u Lukavicu, dok je za dolazak Thompsona u BiH, potvrdili su za Patriu izvori bliski ovim političkim partijama, odgovoran HDZ.

Politički analitičari nemaju sumnje u to da pjevači poput Cece i Thompsona imaju samo jednu ulogu, a to je da nacionalističkim strankama obezbijede što veći broj glasova na predstojećim izborima.

Bošnjaci iz Busovače i Livna, sa kojima su razgovarali novinari Patrie, kažu da je atmosfera tokom Thompsonovog gostovanja i Busovači ali i Livnu bila nalik onoj pred sukobe 1992. godine, te da se ni u jednom trenutku nisu mogli osjećati prijatno u svom gradu.

– Bošnjacima u Busovači nije bilo jednostavno za vrijeme Thompsonovog koncerta – rekao je jedan od sagovornika Patrie, koji se bojao otkriti svoj identitet.

CentralnoGrijanje

– Koncert su osiguravale jake policijske snage, ali je atmosfera bila toliko uzavrela da je bio dovoljan samo jedan incident pa da cijela stvar izmakne kontroli. Taj dan cijela Busovača bila je u znaku hrvatskih nacionalističkih obilježja i pjesama – kaže on.

Naboj u Busovači osjećao se čak nekoliko dana nakon ovog koncerta, naročito među mladićima hrvatske nacionalnosti, koji se nisu libili nosati majice s Thompsonovim likom, ali i u lokalnim kafićima puštati njegove pjesme mnogo glasnije nego su to činili prije koncerta.

Ništa lagodnije se Bošnjaci nisu osjećali ni u Livnu, gdje je nacionalistička parola: „Za dom – spremni“, tog petka odjekivala cijelim Livnom. Razglas je bio tako jak da se Thompsonov glas čuo čak četiri kilometra od mjesta koncerta, koji je trajao do dva sata iza ponoći.

– Jasno je da ovakvi koncerti i ovakvi pjevači imaju cilj da i Hrvate i Srbe udalje od Bosne i Hercegovine kao njihove domovine i da ih približe Srbiji i Hrvatskoj. Odnosno, oni svojim koncertima osiguravaju pobjedu nacionalistima, a ne onim političkim partijama i političarima koji su za napredak BiH. Sve ovo skupa šalje jako lošu poruku – zaključuje sagovornik Patrie iz Livna.

(NAP)