Način na koji ste izgubili nevinost otkriva seksualni život

Nezadovoljavajuć prvi seksualni odnos povezan je s negativnim gledanjem na seksualni život, i onemogućava kasnije postignuće seksualnog zadovoljstva, smatraju naučnici.

Savršen prvi seks ne mora značiti da ćete uvijek uživati u sjajnom i zadovoljavajućem seksu.

No, novo istraživanje tvrdi da ugodno iskustvo gubitka nevinosti može predvidjeti seksualno zadovoljstvo u budućnosti.

Istraživači sa Univerziteta Tennessee ispitivali su 331 studenta između 18 i 22 godine koji su u upitniku opisali na koji su način izgubili nevinost. Poslije pitanja o prvom seksu morali su opisati svoj sadašnji seksualni život, te koliko su njime zadovoljni ali i koliko osjećaju zadovoljstva u životu.

CentralnoGrijanje

Zaključak istraživanja je da oni koji su emotivno i fizički bili zadovoljni pri prvom seksualnom iskustvu, njihov je seksualni život kasnije bio ispunjeniji. Mladi koji su iskusili povišene nivoe anksioznosti i povezivali “prvi put” s negativnim emocijama, kasnije su mnogo više negativno bili nastrojeni prema seksu.

Međutim, vjerovatno većina ljudi ima čudna i pomalo neugodna iskustva sa prvim seksom, no znanje, iskustvo i partner pun razumijevanja te uključene emocije u mnogome mogu doprinijeti kasnijem razvoju seksualnog zadovoljstva.

– Prvi seks ne predviđa budući seksualni život, ali isti faktori kao “prvi put” mogu doprinijeti istom osjećaju. Ipak, dobra komunikacija, tačne informacije, znanje o vlastitom tijelu, pažljiv partner i nesramežljivost prediktori su pozitivnih iskustava u krevetu – objašnjava Therese Shechter, reditelj filma “Kako izgubiti nevinost”, prenosi Huffingtonpost.

(Vijesti.ba)