Na području TK 15 oboljelih od morbila, najviše u općini Kladanj

Zaključno sa jučeranjim danom na području TK registrovano je 15 slučajeva oboljih od morbila, što je znatno više u odnosu na broj oboljelih proteklih godina. Najveći broj oboljelih registrovanih je na području općine Kladanj, a riječ je o osobama od 0 do šest godina.

Na području FBiH zaključno sa 10. avgustom 2014. godine evidentirano je 2257 slučajeva oboljih od morbila. Najveći broj oboljih je u području Srednje Bosne, gdje je proglašena epidemija, a potom slijede Sarajevski, Unsko- Sanski te Zeničko- Dobojski kanton. Povećan broj oboljelih u odnosu na prethodne godine zabilježen je i na području Tuzlanskog kantona.

„ Na našem Kantonu zaključno sa jučeranjim danom evidentirano je ukupno 15 slučajeva morbila. Kada gledamo kretanje morbila od 2008. godine, vidimo da je samo 2010. godine bilo 19 slučajeva, a ostalih godina broj se kretao od pet do osam.“, istakao je dr. mr. Blaško Topalović iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Najveći broj oboljelih je na području općine Kladanj, gdje je registrovano devet slučajeva. Tri slučaja registrovana su na području Živinica, dok je po jedan slučaj oboljevanja evidentiran u Kalesiji, Čeliću i Živinicama. Starosna dob oboljelih kreće se od 0 do šest godina.

CentralnoGrijanje

Osnovna i najbolja preventivna mjera je vakcinacija MRP vakcinom.Topalović ističe da ne možemo biti zadovoljni pokrivenošću osoba ovom vakcinom te da se treba puno više raditi na prevenciji.

„ Donekle možemo biti zadovoljni kada se radi o primo vakcinaciji koja nam se kreće oko 92%. Preporuke SZO, da bismo eliminisali morbile ili sveli na najmanju moguću mjeru, jeste pokrivenost od preko 95%.To podrazumijeva da svaki obveznik treba da primi dvije doze MRP vakcine.“, dodaje Topalović.

Morbili, male boginje ili ospice je virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađaju djecu. Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa, koji se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima. Inkubacija je ustaljenja i iznosi 10-11 dana i bez ikakvih je simptoma, a u posljednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan. Klinička slika bolest protiče kroz tri stadijuma a u nekim slučajevima može se okončati i komplikacijama kao što su zapaljenje pluća i mozga.

(RTV Slon)