Na Filozofskom fakultetu javno predavanje o temi: Politička kultura i politička komunikacija u BiH

Na Filozofskom fakultetu javno predavanje o temi: Politička kultura i politička komunikacija u BiH

RSD Sloboda

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, u srijedu 20. 11. 2019. godine sa početkom u  17: 00 sati,   dr. sc. Enes Osmančević, vanredni profesor, održati će javno predavanje o temi ” Politička kultura i politička komunikacija u Bosni i Hercegovini: Posebnosti i izazovi” . Time će biti nastavljen treći ciklus predavanja pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”.

Kratak izvod iz predavanja: Politička kultura i politička komunikacija u Bosni i Hercegovini na niskom su stupnju razvoja i ne potiču razvoj demokratičnosti u društvu. Vlast, mediji i javnost, kao agensi političke komunikacije, stoje u odnosu višestruko negativnih utjecaja.

RMU Banovići

Vlast je samo deklarativno demokratska, s tendencijom totalitarnog načina vladanja, ona guši slobodu medija. Mediji su, uglavnom, pristrasni, okrenuti su centrima moći, umjesto publici. Javnost je latentna, etno-teritorijalno fragmentirana i nije javnost u političkom, građanskom smislu te riječi. To su specifičnosti političke kulture i političke komunikacije, pred kojima je mnogo izazova.

 

U okviru „Srijede na Filozofskom fakultetu“ tokom akademske 2019/20. godine održava se sedam predavanja domaćih i gostujućih profesora, kojima Fakultet ima za cilj popularizirati nauku, izgraditi se kao prepoznatljiv prostor za razmjenu mišljenja o javno značajnim temama i potvrditi se kao prosvjetna ustanova u službi zajednice, saopšteno je iz Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

 

(Objektivno.ba)