Na današnji dan rođen je kapetan Titanica Edward Smith

Na današnji dan 1850. godine rođen je kapetan Titanica Edward Smith, koji je zapovijedao tim brodom tijekom njegovog kobnog prvog putovanja i tragičnog potonuća 1912. godine. Kapetan Smith potonuo je zajedno s Titanicom, u skladu s izrekom da kapetan ne napušta brod koji tone. Zanimljivo je da je kapetan Smith u trenutku Titanicove katastrofe bio već u 63. godini života, a navodno se namjeravao ubrzo povući u mirovinu.

Edward Smith rođen je još 1850. godine, što znači da je pripadao istoj generaciji kao neki od najpoznatijih ljudi s američkog Divljeg zapada (primjerice, Wyatt Earp rođen je 1848., a “Doc” Holliday 1851. godine). Kao i mnogi drugi poznati pomorci, ni kapetan Smith nije rođen u primorskom području, nego u gradiću Hanleyju u središnjoj Engleskoj. Kad mu je bilo 17 godina otišao je u Liverpool i počeo se baviti pomorskim zanatom.

Godine 1880. Smith se zaposlio u kompaniji White Star Line, koja je kasnije dala sagraditi Titanic i mnoge druge prekooceanske parobrode. Navodno je Smith u toj kompaniji stekao ugled “sigurnog kapetana”, a neki su ga navodno nazivali i “milijunaškim kapetanom” jer su brodove pod njegovim zapovjedništvom preferirali bogati putnici. Godine 1904. dobio je zapovjedništvo nad tada najvećim brodom na svijetu – Balticom – dužine 222.7 metara. Kasnije je zapovijedao i brodom Adriatic – prvim putničkim parobrodom s unutarnjim bazenom i turskim kupatilom.

CentralnoGrijanje

S vremenom je u kompaniji White Star Line uvedena praksa da se kapetanu Smithu, kao jednom od najiskusnijih pomoraca na svijetu, daje zapovjedništvo nad prvom plovidbom najvećih novih brodova te kompanije. Tako je zapovijedao i Titanicom na njegovoj prvoj plovidbi. Nažalost, taj je brod tragično stradao nakon udara u ledenjak, a Smith je poginuo pri potonuću broda. Postoje kontradiktorni izvještaji o načinu na koji je umro. Po nekima, zadnji je put viđen na zapovjednom mostu koji se punio vodom, a po drugima je umro plutajući na površini hladnog okeana.

(dnevno.ba)