MUP KS: Na sutrašnjem protestu mogući neredi i nasilje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) raspolaže saznanjima koja ukazuju da se u određenim dijelovima Sarajeva organiziraju grupe mladih osoba koje planiraju da okupljanje građana u subotu, 22. februara, iskoriste za nasilne proteste usmjerene prema objektima kantonalnih i državnih institucija, te policijskim službenicima koji će vršiti osiguranje protesnog okupljanja, saopšteno je iz MUP-a KS. Takođe, saznanja MUP-a KS s terena ukazuju da pomenute grupe pripremaju podesne predmete i sredstva koje će koristiti u toku nasilnih protesta.

Iz MUP-a apeluju na sve učesnike protestnih okupljanja da se uzdrže od nasilja, te da evantualne izgrednike identificiraju i da ih, u saradnji sa policijom, odstrane sa skupa, naglašavajući da pripadnici policije neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine.

U saopštenju se navodi i da će MUP KS u okviru svojih nadležnosti, uvažavajući i podržavajući legitimno i zakonsko pravo građana na mirna okupljanja i izražavanja svojih stavova u vezi sa stanjem u društvu, osiguravati takve skupove.

CentralnoGrijanje

S obzirom na ustavne i zakonske odrednice koje govore da je glavni zadatak policije zaštita ustavnog poretka, lične i imovinske sigurnosti građana, Uprava policije će poduzeti sve mjere da javna i protestna okupljanja osigura i omogući građanima izražavanje svojih stavova, ali isto tako neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine.

“Dosadašnja iskustva govore da većina građana – učesnika protesta poštuje zakon i na miran način izražava svoje stavove. Međutim,manje grupe i neodgovorni pojedinci zloupotebljavaju ove skupove kako bi liječili svoje frustracije, napadajući policijske službenike i druge građane, uništavajući imovinu”, upozoravaju iz MUP-a KS.

(Vijesti.ba)