Muči vas nesanica? Ovi će savjeti omogućiti slatke snove

0
15

Nesanica je zastupljenija kod žena nego kod  muškaraca. Poremećaj se javlja u bilo kojoj životnoj dobi, iako je češća kod starijih osoba.

Faktori nesanice su pojačani stres, depresija, niska primanja, noćni rad, i čak sjedilački način života.

Držite se rasporeda svaki dan: Navečer krenite u krevet u isto vrijeme i budite se u jutro u isto vrijeme. Nije obavezno spavati osam sati, to je tako generalno pravilo, u pet sati se možete naspavati jednako kvalitetno, piše “Ordinacija“…

Ne spavajte preko dana, osim ako je i to dio vaše rutine. Ako je tako, odmorite se, ali također svaki dan u isto vrijeme.

Pola sata prije spavanja krenite s pripremama: Obavite sve što ste namjeravali, izbjegavajte aktivnosti poput čišćenja kuće, gledanja televizije, a i izbjegavajte razmišljanja o danu iza i ispred vas.

Uklonite elektronske naprave iz sobe: TV, kompjuter, radio moraju biti ugašeni, a prostorija u kojoj spavate mora biti prozračena i tamna.

Nakon 14 sati nemojte piti kafu, jer organizmu je potrebno vremena za razgradnju, što može uzrokovati nesanicu.

Kamilica je, uz zeleni čaj, možda jedan od najkonzumiranijih čajeva širom svijeta, a osim što je dobra za probavu, kamilica smiruje i pomaže da se opustimo, te zbog toga i da lakše zaspimo. Kada vas uhvati nesanica, pokušajte sebi spremiti šoljicu čaja od kamilice te uživajte u osjećaju smirenja.

Dajte šansu specijalizovanim snimkama za spavanje koje imaju umirujući učinak, sličan onome koji pruža vježbanje joge ili meditacija. Lagana muzika može vaše moždane valove dovesti u alfa stanje, koje je povezano s dubokom relaksacijom koja nam se obično događa prije spavanja. Tako ćete i ublažiti tjeskobu.

Nemojte ništa jesti prije počinka kako ne biste ostali budni zbog probavnih tegoba, a jednako tako ograničite unos vode i druge tekućine. Suprotno biste mogli češće posjećivati kupaonicu usred noći zbog “zova prirode”.

(Ordinacija.hr)