Mostarci dobili pismo podrške intelektualaca iz Londona

0
109

Prosvjedi građana Mostara nastavljeni su i u nedjelju, kada se sedamdesetak osoba okupilo na Španskom trgu tražeći bolje socijalno stanje i ukidanje beneficija i paušala političarima.

Prosvjednici su, uz zviždaljke nosili i transparente s različitim porukama koje se uglavnom odnose na poboljšanje statusa mladih i nezaposlenih.

Po riječima glasnogovornika Plenuma građana i građanki Mostara Feđe Fajića, članovi Plenuma skupit će se sutra u 9 sati ispred zgrade Skupštine HNK gdje će čekati odgovor na svoja druga dva zahtjeva koja nisu usvojena na prošlom Kolegiju Skupštine.

Fejić je u izjavi za medije naglasio kako očekuje da će sutra njihova druga dva zahtjeva biti usvojena te da će se prosvjedi u Mostaru nastaviti sve dok zahtjevi Plenuma ne budu ispunjeni.

No, kada svi izneseni zahtjevi budu ispunjeni Plenum će uputiti i nove zahtjeve prema Skupštini i gradu Mostaru.

Što se tiče uvezivanja svih Plenuma iz gradova u BiH, on je kazao kako je sinoć nazočio interplenum sastanku na kojem su bili članovi plenuma iz Zenice, Sarajeva, Tuzle, Bihaća i Banja Luke.

– I Banja Luka počinje s organizacijom vjerojatno nečega sličnog kao što se događa u FBiH- ističe Fajić.

Inače, članovi Plenuma iz Mostara dobili su pismo podrške intelektualaca iz Londona na što Fajić kaže: “Ljudi iz Europe koji se bore sa sličnim problemima kao i mi impresionirani su s onim što smo mi do sada uspjeli da uradimo, odnosno impresionirani su s našim plenumima te, kako oni kažu, crpe inspiraciju iz našeg pokreta”.

Po njegovom mišljenju, nešto slično ovome što se događa u FBiH uskoro bi se moglo dogoditi i u drugim gradovima Europe.

Na pitanje kako komentira mali broj intelektualaca na prosvjedima, Fajić ističe kako se to događa prvenstveno radi represije i zastrašivanja intelektualaca od strane vlasti jer je ipak većina njih svoje poslove dobila preko stranaka.

Pored ukidanja beneficija i paušala političarima, građani traže i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom na razini HNK-a, zatim službeno izvješće MUP-a HNK o prosvjedima u Mostaru i aktivnostima koje poduzimaju u procjeni sigurnosnog stanja u HNK-u kao i imena svih osoba koje su privedene na informativne razgovore te koji su kažnjene novčano ili je protiv njih pokrenut kazneni postupa.

Sjednica Kolegija Skupštini HNK-a trebala bi se održati u ponedjeljak kada će se raspravljati o dnevnom redu skupštinske sjednice zakazane za petak, 28. februar  Također, očekuje se i stav Kluba Bošnjaka o ostavci Ramiza Jelovca na mjesto predsjednika Skupštine.

(FENA)