Moskovski otmičar je bio odličan učenik

0
44

Napadač Sergej, u školu je unio dva očeva pištolja, a ustrijelio je jednog profesora i jednog policajca.

Iako policija još uvijek nije otkrila identitet otmičara koji je u ponedjeljak ujutro u jednoj srednjoj školi u glavnom gradu Rusije, Moskvi, oteo 20 učenika, ubio profesora geografije i jednog policajca, a jednog ranio, ruski mediji su objavili da se otmičar zove Sergej, prenosi Agencija Anadolija.

Policija je potvrdila da je otmičar učenik 9. razreda 263. gimnazije u Moskvi. On je u školu ušao sa oružjem, za koje je, prema informacijama policije, imao odzvolu.

Dozvola je glasila na napadačevog oca, a u školu je unio dva primjerka oružja.

Nakon što je s oružjem ušao u školu, član osiguranja je vidio napadača te pritisnuo dugme za uzbunu, nakon čega je došla i policija.

Otmičar se premjestio na drugi sprat, gdje je ušao u kabinet geografije pa ustrijelio profesora, a potom tokom intervencije i jednog pripadnika policije.

Prema navodima ruskih medija, napadač je odbacio navode da je bio u lošim odnosima sa ubijenim profesorom, a bio je i odličan učenik.

Agencije su prvobitno objavile kako je riječ o roditelju jednog od učenika, da bi potom saopćile ispravku i navele kako je napadač, zapravo, učenik ove škole.

On je držao kao taoce 29 učenika uzrasta od 15 godina, a većinu je potom pustio, navodi policija, prenijela je stanica Russia Today.

Helikopter iznad škole

Ostali učenici su evakuirani iz škole.

Televizijski kanal Lifenews prenio je da je prekinuta telefonska veza sa školom i da su se zabrinuti roditelji okupili ispred objekta.

Sve ruske škole imaju naoružane čuvare, u skladu sa zakonom usvojenim poslije terorističkog napada na školu u Beslanu u Sjevernoj Osetiji 2004. godine

Napad se desio u moskovskoj školi broj 263.

Jedan očevidac je kazao za televizijsku stanicu Rossiya-24 kako je vidio policijski helikopter iznad škole.

(Agencije)