Moguć zajednički nastup probosanskih stranaka na izborima u RS

Probosanske stranke mogle bi ove godine zajednički nastupiti na izborima u Republici Srpskoj. Oko ideje o zajedničkom nastupu saglasni su zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić, a o svemu je bilo govora na jučerašnjem sastanku u Predsjedništvu BiH, na kome su učestvovali lideri SDA, SBB BiH i SDP BiH, te predstavnici udruženja, javlja TV1.

Jedistven stav na jučerašnjem sastanku je da je potrebno spriječiti rasipanje glasova. Jedinstvena lista probosanskih stranaka osigurala bi više političkih predstavnika u institucijama iz RS, ali i u institucijama samog entiteta.

“Kad je gospodin Bakir Izetbegović predložio to, dosta sam razmišljala i to bi zaista za Bošnjake povratnike bilo dobro. Tamo je užasno sada, pogotovo u Srebrenici, ali i u cijelom Podrinju. Jedino ako želimo da tamo nešto sačuvamo, bilo bi zaista dobro da se političke stranke dogovore”, smatra Hajra Čatić, predsjednica udruženja Žene Srebrenice.

“Gospodin Bakir Izetbegović je podržao takve prijedloge. Tu su bili Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić i mislim da su se i oni složili sa tim. Srce mi je bilo kao BiH sinoć kada sam ih vidjela da su složni i da možemo očekivati da će u budućnosti shvatiti da nam je jedan zajednički cilj – borba za pravdu i istinu i borba za opstanak BiH”, kazala je Bakira Hasečić, predsjednica udruženje Žene – žrtve rata.

Povratnici u RS su nezaštičeni i prepušteti sami sebi, poručuju iz udruženja Majke Srebrenice. Jedinstvo probosanske politike popravilo bi situaciju.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija, u telefonskom razgovoru za TV1, nije mogao potvrditi da je ta stranka spremna biti dio jedinstvene, probosanske koalicije na izborima ove godine u RS. Istakao je da će se, kada za to dođe vrijeme, SDP očitovati.

CentralnoGrijanje

Predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić ističe da postoje pozitivna iskustva s jedinstvenim nastupom za načelnika Srebrenice. Dodaje da je SBB otvoren za takve ideje gdje god postoji interes Bošnjaka, pa samim tim i BiH.

“Politička zaštita interesa je jako važna. Mislim da bi puno pomogla. Ja u tom smislu očekujem dogovor lidera stranaka, te da to radimo u okviru onih koji imaju izborni legitimitet, a ne preko nekih organizacija i udruženja koja to nemaju. Svaka stranka samostalno treba da procjenjuje svoj interes i da procjenjuje interes građana, naroda i birača. To je njihovo legitimno pravo, a nas koji mislimo da smo zajedno jači je također pravo da izađemo sa zajedničkom listom”, smatra Radončić.

Jedinstveni nastup značio bi mnogo, poručuje Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari.

“U ovom trenutku Bošnjaci iz RS nemaju svoj glas u Parlamentu BiH. Do prethodnih izbora su to imali. Na prethodnim izborima su se glasovi rasuli. Ukrupnjavanjem glaosva siguran sam da bismo povratili taj kapacitet od dva ili eventualno više poslanika i samim tim prenosili zahtjeve i probleme građana sa područja RS i mislim doprinjeli integraciji BiH”, rekao je Ahmetović.

Računica je jednostavna. Glasovi rasuti za pojedinačne stranke, kada bi se spojili u jednu, zajedničku listu, donijeli bi strankama koje predstavljaju Bošnjake u RS puno više mogućnosti, a, što je najvažnije, više političkih predstavnika u institucijama države i entiteta.

(Vijesti.ba)