Mladi Bišćanin nudi rješenje za gužve u saobraćaju

0
97

Mladi Bišćanin Adnan Babić (21) nudi rješenje za gužve u saobraćaju. Osmislio je softver koji rad semafora prilagođava intenzitetu gužve u saobraćaju.
Tako će, objasnio je Adnan u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria, zeleno svjetlo na semaforima sa njegovim softverom, najduže „držati“ ujutro, kada su gužve u sobraćaju i najveće, tokom dana ono će trajati nešto kraće, dok će se zeleno i crveno svjetlo češće izmjenjivati uvečer, kada je i saobraćaj slabiji.

Adnan je za ovaj patent 2011. godine u Ženevi i Parizu dobio srebrenu medalju, na sajmu inovacija. Sada čeka investitora koji bi uložio novac za serijsku proizvodnju ovog softvera.

Ali to nije sve. Pametni softver za semafor ovog Krajišnika ima i daljinsko upravljanje, koji može koristiti vozačima kola hitne pomoći.

– Vozač hitne pomoći može sam, uz pomoć mobilnog telefona, sebi osigurati zeleni val i na taj način izbjeći gubljenje vremena na semaforu – pojasnio je Adnan za NAP.

Mladi Bišćanin je apsolvent na Tehničkom fakultetu u Bihaću, a inovacijama se bavi još od malih nogu. Inspiraciju za pametni semafor dobio je, kaže, posmatrajući semafore na centralnoj raskrsnici u svom gradu, pored kojih svakodnevno prolazi.

– Semafor ponekad uzrokuje veće gužve u saobraćaju nego što bi gužva bila da nema semafora. Zbog toga sam mislio da oni ipak trebaju biti malo pametniji – rekao je Adnan za NAP.

– Čudno je da se postojeće stvari trebaju samo malo unaprijediti, pa da život bude mnogo lakši. Ali, eto, to se ipak ne dešava tako često – kaže ovaj inovator.

Najveće inovacije današnjice, objašnjava Adnan, jednostavne su i nastale su slučajno. No, sama ideja, kaže on, ne pada baš sa neba.

– Koliko god ideja bila jednostavna i logična, iza nje stoje sati razmišljanja, praktičnih pokušaja da se nešto napravi – kaže Adnan.

(NAP)