Mjesto direktora RAK-a pripadalo je SDS-u, ali je taj sporazum raskinut

0
95

U Republici Srpskoj je jasno, na bazi velikog broja dosadašnjih primjera, da se pozicija direktora Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ pokušava uporno ‘oteti’ srbima.

Majkićeva je istakla da se privodi kraju izbor direktora RAK-a, te da  istovremeno sa okončanjem procedura za izbor, stižu sve češći glasovi iz Federacije BiH kojim se optužuje predsjednik Republike Srpske Milorad  Dodik za vršenje političkog pritiska da, kako navode, “svoj kadar instalira na direktorsku poziciju u RAK-u”.

Prema njenim riječima, u nekoliko navrata je među liderima političkih partija usaglašeno da pozicija direktora RAK-a pripadne Srbinu iz Republike Srpske i o tome nije bilo spora.

“Međutim, ovih dana, ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić, sa čijom su se političkom partijom i vršila sva usaglašavanja oko pozicija u institucijama BiH, kaže kako `nema rezervacije za bilo koga, a posebno predstavnike nekog naroda”, podsjetila je Majkićeva.

Ona je upitala da li to znači promjenu politike SDP-a u odnosu na sve do sada postignute dogovore.

“Znači li to da će zbog eksplicitnog stava SDP-a da se do daljnjeg, odnosno do izbora, ne vrše nikakva imenovanja, koji će posve sigurno podržati i ostale bošnjačke partije u Savjetu ministara .

Ona je ukazala na činjenicu da se, kada je riječ o izboru direktora RAK-a, političkim partijama iz Federacije BiH pridružio i SDS.

“Predsjednik SDS /Mladen Bosić/ kaže da Milorad Dodik želi pod svoju kontrolu da stavi RAK. Iz ovog proističe: može Kemal Huseinović, ali ne može niko iz Republike Srpske, jer bi mogao biti Dodikov čovjek”, navela je Majkićeva.

“Došli smo dotle da se SDS sad toga odriče. Lakše im je sa Bošnjacima postići dogovor. O posljedicama ne razmišljaju, o Republici Srpskoj ne razmišljaju, o svom narodu ovdje ne razmišljaju. Vlast je postala jedina zvijezda vodilja, ma koliko ona koštala”, rekla je Majkićeva.

Ona je podsjetila da je na osnovu Sporazuma o saradnji između SNSD i SDS, koji je kasnije raskinut, bilo dogovoreno da će pozicija direktora RAK-a pripasti kadru SDS.

“Tako bi i bilo da je Sporazum ispoštovan. Toliko o tome koliko je Miloradu Dodiku bilo stalo da se domogne te pozicije”, zaključila je Majkićeva.

(Vijesti.ba)