Mještani Miladija uskoro bi trebali biti priključeni na sistem daljinskog grijanja

Radovi na uvođenju toplifikacije u tuzlanskom naselju Miladije su pri kraju. Kako je za RTV Slon potvrđeno iz nadležne općinske službe, nakon mjera koje su do sada poduzete, započeta je i procedura javne nabavke i odabira izvođača radova za ugradnju podstanica.

Nakon nabavke podstanica, slijedi potpisivanje ugovora sa izvođačima.

„Sve zavisi od kompletne procedure, a naše su namjere da građani dobiju grijanje u toku ove godine, ne u toku sezone grijanja nego u toku 2014. godine“, ističe Kemal Kurević, šef Službe za komunalne poslove Općine Tuzla.

O projektima toplifikacije u pojedinim mjesnim zajednicama u Tuzli govori se već posljednjih nekoliko godina. Osim Miladija, tu je i Šićki Brod, Bukinje, Kula, Husino i mnoga druga naselja. No ono što predstavlja problem je slab priliv sredstava u Budžetu, zbog čega realizacija teče sporo ili nikako. Ove godine u toku su aktivnosti na širenju vrelovodne mreže u mjesnim zajednicama koje gravitiraju prema Termoelektrani, a zahvaljujući sredstvima koja je Općina dobila po presudi protiv Elektroprivrede BiH.

CentralnoGrijanje

„To su dijelovi mjesne zajednice Bukinje, naselja Kolone i Divkovići, zatim dio mjesne zajednice Šićki Brod, gdje su isključivo individualni objekti i dio mjesne zajednice Kula, gdje ćemo takođe stvoriti uslove za priključenje individualnih objekata“, dodaje Kurević.

Priključenje na sistem daljinskog grijanja u naseljima Mejdan, Mosnik, Batva, Dragodol, Ši Selo i mnogim drugim naseljima takođe je jedan od primarnih ciljeva Općine Tuzla u ovoj godini. Kako ističe Kurević, nakon naselja Kula, cilj je ovaj način grijanja obezbijediti i građanima svih visinskih dijelova Tuzle. No, realizacija svih ovih projekata, kao i svake godine, zavisi od priliva novčanih sredstava u Budžetu.

(RTV Slon)