Mjesna zajednica Šicki Brod obilježila Dan mjesne zajednice, 21. april (FOTO)

0
220

Mjesna zajednica Šićki Brod danas je obilježila 21. april , Dan mjesne zajednice a obilježavanje  je započelo prijemom za porodice šehida i poginulih boraca.

Obilježavanju ovog bitnog datuma za MZ Šićki Brod prisustvovala je i delegacija Gradskog odbora SDA Tuzla na čelu sa predsjednikom Sabahudinom Imamovićem koja je  zajedno sa članovima porodica šehida i poginulih boraca, predstavnicima boračkih organizacija i udruženja, predstavnicima drugih političkih partija i građanima položila cvijeće i odala počast na centralnom spomen obilježju u Šićkom Brodu.

Prigodnim govorom građanima se obratio predsjednik MZ Nijaz Suljić.

Ova mjesna zajednica je dala vrlo značajan doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora. Narodni heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine Senad Mehdin Hodžić zvani kapetan Labud, porijeklom je iz Šićkog Broda. Posthumno je odlikovan ordenom heroja oslobodilačkog rata i promoviran u čin brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine za zasluge u pripremanju odbrane zemlje od agresora, i dobitnik je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Poginuo je u naselju Zaseok 10. maja 1992. godine te je po njegovom kodnom imenu nastala vojna formacija Crni Labudovi. Osim Senada Mehdina Hodžića, život za Bosnu i Hercegovinu je dao i nekadašnji stanovnik Šićkog Broda Husein Omerčić, nosilac Zlatnog ljiljana, a tu su i mnogi drugi nosioci ratnih priznanja i pohvala.

U okviru današnjeg obilježavanja Dana MZ Šićki Brod izvršena je i smotra „Prvog samostalnog partizanskog odreda” koji je oformljen 21.aprila 1992. godine te se iz tog razloga taj datum i slavi kao Dan ove mjesne zajednice. Odred su činile tri pješadijske čete dobrovoljaca koji su imali zadatak da čuvaju vitalne objekte u Tuzli. Iz „Prvog tuzlanskog samostalnog partizanskog odreda” su ponikla tri Zlatna ljiljana i jedan dobitnik Srebrnog štita.

U svečanom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne škole „Bukinje” i Osnovne škole ” Podrinje” Mihatovići kao i Kulturno umjetničko društvo Šićki Brod.

Održan je i turnir u malom nogometu.

(Objektivno.ba)