Misija MMF-a: “Stopa nezaposlenosti u BiH ostaće visoka!”

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pod vodstvom Rona van Roodena, posjetila je Banja Luku i Sarajevo od 10. do 19. septembra ove godine da bi razgovarala o najnovijim ekonomskim dešavanjima i politikama vezanim za osmi pregled u sklopu stand-by aranžmana (SBA) za Bosnu i Hercegovinu.

– Ekonomski oporavak, koji je uzeo zamah tokom 2013., nošen jakim izvozom i širokim oporavkom industrije, pokazuje se otpornijim na efekte prirodne katastrofe koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu u maju nego što se ranije mislilo – izjavio je na kraju posjete Van Rooden.

Međutim, po  njegovim riječima, povlačenje donatorske pomoći za potrebe obnove je za sada ograničeno, što usporava proces oporavka.

– Perspektive za brzi oporavak u bliskoj budućnosti su nejasne. Iako se očekuje da će rast ove godine biti blizu jedan posto, izgledi za to su vrlo neizvjesni. S obzirom na to da su mnoga preduzeća uništena ili su pretrpjela velike štete očekuje se da će stopa nezaposlenosti ostati visoka – dodao je Van Rooden.

CentralnoGrijanje

Naveo je da je organima vlasti potrebno više vremena da provedu politike koje su dogovorene u okviru stand-by aranžmana. To uključuje politike koje za cilj imaju zauzdavanje potrošnje vlade koja nije direktno povezana sa sanacijom posljedica poplava, unaprjeđenje poštivanja poreznih propisa i borbu protiv poreznih prevara, te jačanje stabilnosti finansijskog sektora i jačanje supervizije bankarskog sektora.

– Nadamo se značajnom napretku u provedbi ovih politika što bi otvorilo put Izvršnom odboru MMF-a da razmotri osmi pregleda provedbe SBA – saopćeno je iz Rezidentnog ureda MMF-a Sarajevo.

(FENA)