Mirno okupljanje Srebreničanki sutra u Tuzli

0
63

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” okupit će se sutra u podne, kao i svakog 11. u mjesecu, na Pingi u Tuzli, u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada je u Srebrenici počinjen genocid.

Kolona će mirno krenuti do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice, uz poruku: “Istina nama, kazna zločincima”.

“Ženama Srebrenice” pridružit će se u ovom mirnom protestu članovi Udruženja ,,Logoraši Distrikta Brčko”, kao i mnogi građani Tuzle i drugi učesnici.

– Jedanaestog jula 1995. godine, kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, 42.000 stanovnika Srebrenice, ‘zaštićene zone Ujedinjenih nacija’, napaćenih troipogodišnjom opsadom, predato je u ruke četnicima. Kao ishod ove krvave epizode u kojoj su Ujedinjene nacije, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano više od 10.000 naših najdražih.

Organizacija Ujedinjenih nacija, Evropska unija, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz istorije čovječanstva, a mi, porodice, čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni iz ‘zaštićene zone Srebrenica’ nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti – navele su u saopćenju “Žene Srebrenice”.

(FENA)