Mirni protesti u pet Općina Tuzlanskog kantona

Mirni protesti se na području Tuzlanskog kantona održavaju u Gračanici, Kalesiji, Lukavcu, Živinicama i Tuzli. U osnovnim i srednjim školama nema nastave, danas će zasjedati Kolegij Skupštine TK koji će donijeti konačnu odluku da li će sutra biti nastave ili ne.

Građani TK već peti dan protestuju tražeći svoja prava. Oko 400 građana Tuzle, uglavnom mladih, i danas su se okuplio ispred devastirane zgrade Vlade Tuzlanskog kantona (TK), a nose transparente na kojim piše: “Zajedno smo jači“, “Jedna država, jedna ljubav“.

Kolegij Skupštine, koji je danas održao sastanak sa Koordinacijom boračkih saveza i organizacija, u stalnom je zasjedanju u svrhu iznalaženja što pozitivnijeg rješenja za uspostavljanje funkcionisanja institucija Kantona.

Predstavnici Koordinacije izričito zahtijevaju “poštivanje ustavnog poretka države i osiguranje bezbjednosne situacije svih građana, te zaštitu državnih institucija, za koje su proteklom ratu mnogi dali život”.

CentralnoGrijanje

Zajednički je stav da se “opravdavaju mirne domonstracije, kojima građani izražavaju nezadovoljstvo, ali ne podržava se nasilničko i destruktivno ponašanje, uništavanje imovine i dokumentacije građana”.

Kako je rečeno, na odgovornosti je Skupštine da u što kraćem roku formira vladu i obezbijedi funkcionisanje sistema, u svrhu normalizacije života u Kantonu.

(Tuzlasnki.ba)