Ministar Šarović: U ovoj godini „galamdžije“ će se probiti u prve redove, moramo odoljeti tim iskušenjima

0
11

“Nema spremnosti za kompromis. To je po meni nedostatak političara i stranaka i zato nema uspjeha. Suviše smo uski, a u ovoj zemlji ne možete uspjeti ako nemate kapacitet da pravite kompromise”, rekao je u intervjuu za BHRT ministar vanjske trgovine i ekonomskih odbosa BiH Mirko Šarović.

Šarović smatra da će godina pred nama generalno biti teža od prošle i da će se stvari usložnjavati. Predviđa da će se u prve redove probiti oni koji “najviše galame”, dok će oni drugi imati manje šansi. Kaže kako će u ministarstvu koje vodi nastojati da odole svim tim iskušenjima, bez obzira što je izborna godina i nada se da će i za 2018. godina biti dobra za njih.

“Za Bosnu i Hercegovinu stavljam veliki upitnik. Moja želja bi bila da dobijemo kandidatski status. To bi bila kruna rada ove administracije u ovom mandatu i to bi otvorilo zaista velike perspektive”, iznosi svoju želju Mirko Šarović.

Posebno ističe jedan od ciljeva Ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa, a to je prijem Bosne i Hercegovine u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

“Osjećam to i kao svoj lični cilj i vjerujem da ga mogu ostvariti”, rekao je ministar Mirko Šarović u intervjuu za “BHRT“.

Rezultati ministarstva dobri

Proteklu godinu ministar Mirko Šarović ocijenio je skromnijom od očekivanja, a to je rezultat političke situacije, koja se odrazila ponajviše na Parlament i Predsjedništvo BiH i u nešto manjoj mjeri na Vijeće ministara.

“Što se tiče Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa rezultati su dobri. Krize nisu u tolikoj mjeri uticale. Otporniji smo i radili smo u punom kapacitetu. Naravno, uvijek ima stvari koje nismo uspjeli da završimo i ostavljamo ih za period koji je pred nama”, optimističan je ministar.

Najznačajnijim dometom ministarstva kojim rukovodi u prošloj godini Šarović smatra dobijanje dozvole za izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju, što je često ne valorizira onako kako bi trebalo.

“Taj uspjeh pokazuje da postoji mogućnost i način da se dogovorimo”, kaže Šarović.

Možda izbjegnemo sankcije Energetske zajednice

Ministar Šarović optimista je kada su u pitanju sankcije Energetske zajednice i smatra da ih neće ni biti. Dobra vijest stigla je iz Prištine gdje nam nisu uvedene sankcije, ali ministar ne želi da govori na koji način su one tamo izbjegnute. Kaže kako je sada BiH dobila još jednu šansu da ispoštuje ono što je ranije dogovoreno.

“Na posljednjem sastanku u Energetskoj zajednici u Beču, gdje su prisustvovali premijer Fadil Novalić i premijerka Željka Cvijanović dogovorili smo se da određena mišljenja dostavimo i vidjet ćemo da li će taj dogovor biti ispoštovan. Ukoliko to bude onako kako smo se dogovorili, onda imamo šansu da dobijemo i ovaj važan dokument. On je važan za sve, ali ne mogu prognozirati šta će da se desi”, rekao je ministar Mirko Šarović za BHRT.

 

(Haber)